+ Meer informatie

Leverpatiënten willen middel tegen hepatitis in ziekenfonds

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De Neder landse Lever Darm Stichting en dé Leverpatiënten Vereniging hebben bij de Ziekenfondsraad aangedrongen op een positief advies over alpha interfe^ ren 2b (Intron A). Dat is het tot nu toe enige middel tegen chronische hepatitis B of C, ziekten die de kans op levercirrose en leverkanker aanzienlijk vergroten.

Volgens de fabrikant, Essex, kan met het middel bij ongeveer 40 pro-^ cent van de patiënten een blijvend resultaat worden geboekt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft Intron A in maart goedgekeurd voor de behandeling van hepatitis B en op 5 juni voor die van hepatitis C. Tot nu toe wordt het nog niet door de ziekenfondsen vergoed. De commissie verstrekkingen van de Ziekenfondsraad buigt zich binnenkort over het verzoek. j Het middel is duur: 9000 gulden j voor een periode van zes maanden voor 90 procent van de hepatitis-Bpatiënten en 18.000 gulden voor de overige 10 procent. Voor mensen met chronische hepatitis C zijn de kosten 5400 gulden. Een kwart van hen heeft een tweede behandeling van een halfjaar nodig (in totaal 10.800 gulden dus).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.