+ Meer informatie

„Lopen ze weg, dan sterven ze zeker"

Geallieerden over het gevechtsmoreel van de Iraakse frontsoldaten

3 minuten leestijd

SAOEDI-ARABIË - Kapitein Niall Irving van de Britse luchtmacht zei kort geleden op een persconferentie dat veel gevangen genomen Iraakse soldaten onder de luis zitten en ondervoed zijn als gevolg van het karige rantsoen van een maaltijd per dag. Vlees hadden ze in geen weken gegeten. Volgens Irving rekenen de geallieerden erop dat grote aantallen Irakezen zich vrij snel zullen overgeven zodra het grondoffensief is begonnen, of misschien zelfs daarvoor.

I Een aantal Saoedische officieren is echter minder optimistisch; alleen strikt anoniem durven ze het officiële optimisme tegen te spreken. „Ze (de Irakezen) zullen vechten, omdat ze geen keus hebben", zegt een Saoedische officier die contact heeft met overgelopen Irakezen. „Ze weten dat ze het slagveld kunnen overleven, maar als ze weglopen, zullen ze worden doodgeschoten".

Officieren van de geallieerde grondtroepen zeggen dat de Irakezen zich massaal zullen overgeven als hun linies zijn doorbroken en hun communicatielijnen zijn afgesneden. Maar tot die tijd is het zeer moeilijk of onmogelijk voor hen om te deserteren. Het mijnenveld voor de Iraakse linies is niet alleen bedoeld om een aanval van de geallieerden op te houden: het weerhoudt ook de eigen soldaten van overlopen.

„Om ervoor te zorgen dat de mannen vechten", zijn volgens een Saoedische officier bij elke Iraakse divisie 4000 militairen van de Republikeinse Garde, het elitekorps van de Iraakse leider, Saddam Hoessein, gelegerd. „De soldaten kunnen een keuze maken: aan het front sterven of erachter". De bombardementen van de geallieerden zullen een hoge tol hebben geëist van de 530.000 Iraakse soldaten in Koeweit, maar velen onder hen kunnen schuilen tegen de bommenregen in de zeer sterke bunkers die de Irakezen hebben gebouwd. Ze zijn mogelijk niet gauw geneigd hun schuilplaats op te geven voor een hachelijke oversteek door het niemandsland.

Doeltreffender
De Irakezen zullen hun overlevingskansen in het grondgevecht wellicht hoog schatten: hun automatische houwitsers van Franse makelij zijn beter dan die van de Amerikanen, die met de hand moeten worden geladen. Hun 155 mm-kanonnen zijn zeer doeltreffende wapens, waarmee de vijand kan worden bestookt met granaten met een conventionele of chemische lading. De zwaarbepantserde M-72-tanks zijn met hun lasergeleide kanonnen opgewassen tegen de M-l's van de geallieerden en de reikwijdte van hun tankgeschut is groter dan die van de Amerikaanse M-60-tanks.

In de eerste dagen van de grondoorlog zijn de Iraakse soldaten bijna uitsluitend vanuit de lucht bestookt. Iedere nacht weer kropen ze uit hun schulp, rolden hun zware artillerie naar buiten en schoten granaten af. Om te laten weten dat ze er nog zijn en om een voorproefje te geven van hun taaie verzet bij een grondoffensief.

Daarbij zijn sommige Iraakse soldaten bereid zich dood te vechten op het slagveld, zich koesterend in de gedachte dat ze zullen sterven als martelaar voor allah en de islam in de heilige oorlog waartoe Saddam Hoessein heeft opgeroepen.

Niet in vijf dagen

Vele door de wol geverfde officieren van de geallieerden zijn van mening dat de Iraakse verdediging niet snel ineen zal storten. „De mensen denken dat alles in vijf dagen voorbij is", zo zegt kapitein Bob Ferguson van de geharde Britse Woestijnratten. „Er is geen enkele manier waarop we dat kunnen doen. We hebben het hier over een professioneel leger. Vergeet niet: hij (Saddam) heeft een miljoen soldaten!"

Ook de Saoedische officier waarschuwt tegen optimisme over een snelle overwinning: „De meesten van hen weten dat ze niet zullen winnen, maar ze zullen niet weglopen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.