+ Meer informatie

Rentebesluiten vallen bepaald niet altijd goed

5 minuten leestijd

De afgelopen week stond voor een belangrijk deel in het teken van "triple witching": rentebeslissingen van drie centrale banken. Niet iedereen is daar altijd even blij mee.

De Federal Reserve zorgde woensdag voor een verrassing door de federal funds rate met een half procentpunt te verlagen. De financiële markten rekenden op hoogstens een 'kwartje'. Verrassend was ook dat de Fed in de toelichting op het rentebesluit aangaf dat een lagere rente de economie zou helpen om door de huidige "soft spot" heen te komen.

Renteverlaging werkt in de VS over het algemeen pas na negen tot twaalf maanden door in de economie en heeft bij de huidige zeer lage niveaus (de laagste in veertig jaar) nog maar weinig extra effect op de groei.

In commentaren werd dan ook gerept over een knieval van Greenspan naar de aandelenmarkten. Afgaande op de koersdalingen in de laatste dagen van de week, hanteerde Wall Street echter eerder de stelregel "het bezit van de zaak is het einde van het vermaak". Ook was hier en daar angst te bespeuren dat Greenspan negatieve informatie heeft gekregen die voor de markten nog niet waarneembaar is.

Dat monetaire autoriteiten het niet snel goed doen, bleek ook donderdag, toen de ECB en de Bank of England hun rentetarieven ongewijzigd lieten. De ECB wordt al langere tijd bekritiseerd vanuit de financiële markten dat zij te star vasthoudt aan de inflatiedoelstelling en te weinig oog heeft voor de zwakte van de economie (die op termijn toch ook zal leiden tot een lagere inflatie).

De Bank of England krijgt vooral kritiek vanuit de industrie, die nog steeds moeizaam presteert, onder andere door het sterke pond sterling. Hier staat echter tegenover dat de dienstensector in het Verenigd Koninkrijk wel goed draait en dat de huizenprijzen zo scherp stijgen dat voor een 'bubble' op de woningmarkt moet worden gevreesd. Momenteel stimuleert het goedkoper oversluiten van hypotheken de consumptie, maar de keerzijde is dat dit veel huishoudens kwetsbaar maakt voor een mogelijke rentestijging of een periode waarin de inkomens onder druk staan.

Na het rentegeweld van de afgelopen week zullen de komende week met name bbp-cijfers -de belangrijkste maatstaf voor economische groei- de aandacht opeisen. Woensdag wordt bekendgemaakt hoe het Japanse bruto binnenlands product zich ontwikkelde.

De marktverwachting is een toename van 0,5 procent, waarmee voor de tweede achtereenvolgende maal de Japanse economie groei zou vertonen. Dit positieve gegeven verhult echter dat de problemen in het land van de rijzende zon nog steeds groot zijn. Aanhoudende deflatie zet een rem op zowel consumptie als investeringen en verzwaart de omvangrijke schuldenlasten van veel bedrijven en de overheid. De regering-Koizumi slaagt er tot dusver niet in om een doorbraak te bereiken bij genoemde schuldenproblematiek. Donderdag publiceert het CBS de Nederlandse bbp-groeicijfers voor het derde kwartaal. Al een jaar vertoont de Nederlandse economie geen groei, hoewel er evenmin sprake was van een krimp. Na jaren van een hogere groei dan in de omringende landen, blijft ons land nu achter door relatief hoge loon- en prijsstijgingen (waardoor onze exportproducten minder goed kunnen concurreren en buitenlandse goederen producten van eigen bodem wegconcurreren).

In de staart van de week zullen vooral Amerikaanse macrocijfers de aandacht trekken.

Aandelenbezitters kregen de afgelopen week de nodige kwartaalcijfers te verwerken. Met name door stijgende koersen van de financials doorbrak de AEX-index maandag al de psychisch belangrijke 350-grens en werd woensdag 360 punten gehaald. In de tweede helft van de week ging de winst echter geheel verloren, wat vooral valt toe te schrijven aan de onzekerheid die de Fed met de sterker dan verwachte renteverlaging creëerde en het uitblijven van een rentestap door de ECB.

Maandag maakte ABN Amro de cijfers over het derde kwartaal bekend. Deze waren in lijn met de marktverwachting. In positieve zin viel het lager dan verwachte niveau van de voorzieningen voor slechte leningen op. Verder waren ook de kostenbesparingen die de bank als gevolg van de doorgevoerde reorganisatie wist te realiseren, positief te noemen. Het aandeel steeg enkele procenten na bekendmaking van de cijfers en was deze week in trek bij beleggers.

Aegon maakte op donderdag de kwartaalresultaten bekend. De winst per aandeel kwam uit op 0,30 euro, iets hoger dan verwacht. Positief was dat het bedrijf geen extra afschrijving op de polisacquisitiekosten deed. Verder was het niveau van de voorzieningen voor de obligatieportefeuille conform de verwachting. Voor heel 2002 verwacht de onderneming een nettowinst die 35 procent lager is dan vorig jaar. Eerder werd nog uitgegaan van een 30 tot 35 procent lagere nettowinst.

Gisteren gaf Numico de langverwachte update over de strategie voor de komende jaren. Tevens rapporteerde de onderneming de kwartaalresultaten, maar daar ging minder aandacht naar uit. De cijfers waren overigens een stuk minder dan verwacht.

De komende week zal in het teken staan van resultaten van diverse telecombedrijven. Maandag zal Vodafone-Libertel de spits afbijten met zijn halfjaarcijfers. Stroeve verwacht een omzetgroei van 13 procent tot 730 miljoen euro door een toename van het aantal post-paid-klanten. De nettowinst zal naar verwachting 100 miljoen euro bedragen. Dinsdag zal moeder Vodafone Group cijfers bekendmaken.

Aanstaande woensdag maakt VendexKBB de omzetcijfers over het derde kwartaal bekend. Een dag later volgen Deutsche Telekom en Telefónica. Vrijdag ten slotte is KPN aan de beurt.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Effectenbank Stroeve.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.