Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

West-Afrikaanse maaltijd

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

West-Afrikaanse maaltijd

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Er ligt al een uur een hoopje ingrediënten klaar op het aanrecht. Maar ik weet maar niet wat ik nu zal gaan koken. Twee aubergines, een bouillonblokje, pepertjes, een blikje tomatenpuree, rijst en blokjes rundvlees. Het zijn dé ingrediënten voor een West- Afrikaanse maaltijd. Maar m'n creativiteit is nu even op. Ik heb gewoon geen zin, en ik zou nu wel even Chinees willen halen. Maar ja, de dichtstbijzijnde zit in Conakry, 250 kilometer bij ons vandaan. Wat ik nog wel achter de hand heb, zijn de pakjes Hollandse mixen. Maar daar moet ik zuinig op zijn. Het duurt nog een jaar voordat we weer met verlof gaan, en zoveel heb ik er niet meer. Ik ga eerst maar eens een kopje koffie drinken. Dan krijg ik misschien wel moed om er weer tegenaan te gaan. En wat heel veel scheelt: het vlees is al in kleine stukjes gesneden. Eergisteren heb ik drie kilo rundvlees gekocht bij de slager. Je krijgt dan één groot stuk dat je zelf moet uitbenen. Meestal snijd ik de mooiste stukjes vlees in kleine blokjes en van het minder mooie vlees draai ik gehakt in de gehaktmolen. De rijst moet nog wel gewassen worden. Het is ontzettend vies en er kunnen kleine steentjes in zitten.
Goed, ik besluit om toch maar een Afrikaanse maaltijd klaar te maken. Als ik het op tafel zet, wordt het met gejuich begroet. Als u het leuk vindt, kunt u meedoen. Het heet "riz gras", vette rijst. Snijd de aubergines aan plakken, bak ze in wat sojaolie en haal ze daarna uit de pan. Bak nu het gezouten en gepeperde vlees in dezelfde olie. Als het vlees aangebraden is, doe je er de gesnipperde ui, knoflook, laurierblaadjes, pepers en bouillonblokje bij. De pepers zijn heel bepalend voor het gerecht. U bent het misschien niet gewend, maar 't is heerlijk! Voeg daarna water, het blikje tomatenpuree en de aubergines toe. Haal wat van het vocht uit de pan en doe dat in een andere pan. Voeg daar water bij en laat de rijst erin koken. Ondertussen laat u de saus een poosje pruttelen tot het vlees gaar is.
Doe de gekookte rijst in een schaal en maak er met een natte lepel een mooie bol van. In een andere schaal doet u de saus. Als u het echt Afrikaans wilt doen, kookt u extra veel. Dan kunnen er altijd mensen mee blijven eten of kunt u wat weggeven aan de buren.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 december 2000

Terdege | 164 Pagina's

West-Afrikaanse maaltijd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 december 2000

Terdege | 164 Pagina's