+ Meer informatie

Lasertechniek ruimt stolsels in hartvaten op

1 minuut leestijd

GRONINGEN (ANP) - Cardiologen werkzaam in liet Academisch Ziekenhuis Groningen zijn zeer tevreden over de resultaten van een experiment om lasertechniek te gebruiken bij de behandeling van hartpatiënten. Bij die techniek worden stolsels in de kransslagader verwijderd met behulp van laserstralen.

Volgens een woordvoerder van het academisch ziekenhuis worden dergelijke stollingen tot nu toe verwijderd met behulp van medicijnen. Maar dergelijke medicijnen werken niet bij alle patiënten. Met name voor deze categorie patiënten zou de nieuwe» lasertechniek uitkomst kunnen bieden, aldus de cardiologen drs. R. B. van Dijk en drs. P. den Heyer.

De nieuwe techniek is ontwikkeld in samenwerking met een onderzoekscentrum in de Verenigde State;n. Tijdens een experimentele fase mogen in Groningen 20 patiënten worden behandeld met de lasertechniek, waarbij de laser via een catheter naar binnen wordt gebracht. De stolsels worden door de laserstralen weggebrand. Daarbij wordt een zeer lage dosis energie gebruikt, zodat de aderen niet beschadigd worden.

Tot nu toe zijn er acht patiënten behandeld. Volgens de cardiologen zijn de resultaten van deze operaties goed en lijkt de nieuwe lasertechniek veelbelovend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.