+ Meer informatie

Het kattegemauw van Jef

Twee zusjes, twee vriendinnen en twee jongetjes als hoofdpersonen in nieuwe christelijke kinderboeken

6 minuten leestijd

Twee dikke vriendinnen komen in de problemen. Twee zusjes beleven spannende avonturen. Twee jongetjes willen graag meer van de Bijbel weten. Verschillende auteurs kwamen met een nieuw boek over kinderen voor kinderen. Verhalen met een boodschap.

Twee dikke vriendinnen zijn Marjoke en Marloes. Samen naar school en samen in de klas. Samen touwtjespringen en samen met Benno spelen na schooltijd. Maar wat kan er veel veranderen... De vader van Marjoke ontslaat de vader van Marloes. De meisjes mogen niet langer bij elkaar komen. Thuis is het ook niet fijn meer. Vooral in het grote gezin met de werkeloze vader valt het niet mee. Vader is opstandig. Voor moeder een zware taak. Marloes hoort op school dat haar vader een dief is. Maar dat bestaat niet! Marjoke gaat naar de fabriek van haar vader. Ze toch Marloes' vriendin?! Maar... Wat doet die man op de gang?" Later gaat Marjoke weer eens. „Wat zoekt die man in haar vaders bureau?" Hier wordt het boek erg spannend! „Marjoke durft niets te vertellen want dan zal die man haar ontvoeren!" Heel dapper is Marloes als ook zij naar de fabriek gaat. Ze is toch Marjoke's vriendin?! Gelukkig komt er een oplossing. Het verhaal is zeer hedendaags geschreven. De schrijfster weet zich goed in het gevoelsleven van de meisjes te verplaatsen. Hierdoor beleef je als lezer het verhaal zo echt mee. Mooi is het gedeelte waarin vader zijn schuld bekent. Na zijn opstand mag hij de Heere om vergeving vragen. De acht pagina-grote illustraties zijn van Jaap Kramer. Voor meisjes vanaf een jaar of negen is het een prachtig boek!

N.a.v. "Marjoke en Marloes", door A. Vogelaar-van Amersfoort; uitg. Den Hertog, Houten, 1993; 75 blz.; prijs 7,25 gulden (na 31 december 10,50 gulden).

Verdwaald
Kees staat in de sneeuw... Kees werkt... Om Kees heen is het wijde, witte land... Kees ziet het niet. Kees werkt! Dan moet Kees met Gijs de schapen gaan halen. Ze gaan ieder een kant op. Ze drijven de schapen naar elkaar toe. Maar dat ene schaap... Dat is een wilde! Het springt weg, de witte wereld in. Over een sloot. Het bos in. Kees rent er achteraan. Tussen de struiken door. Kees verdwaalt, net als het schaap. Kees valt en door zijn been schiet een felle pijn. Lopen kan hij niet meer. Het wordt al donker en het sneeuwt. En morgen... zal het Kerstfeest zijn. Kees bidt: „Heere, ik ben een verdwaald schaap, wilt U mij weer thuis brengen?" Kees wordt gevonden door een kunstschilder. Grootmoeder legt later uit dat die man juist die middag in dat bos moest gaan schilderen. Een prachtig verhaal met een duidelijke strekking. „We herdenken met Kerstfeest dat de Heere Jezus gekomen is om mensen, die verdriet over hun zonden hebben een nieuw hart te geven. Een fijn boek om voor te lezen voor kinderen vanaf vier jaar. Een spannend boek om zelf te lezen vanaf een jaar of zeven. De illustraties zijn van de schrijver zelf.

N.a.v. "Het verdwaalde schaap", door W. G. van de Hulst jr.; uitg. Den Hertog, Houten, 1993; zesde druk; 55 blz.; prijs 6,50 gulden (na 31 december 9,25 gulden).

G. W. van Leeuwen-van Haaften

Tweelingzusjes

Tweelingzusjes die samen allerlei avonturen beleven: altijd een dankbaar onderwerp voor een boek. Vooral als het leuk uitgewerkt en vlot beschreven wordt. En dat is het geval bij "Linda en Eline, de tweelingzusjes".

Elk hoofdstukje is eigenlijk een kort verhaaltje op zich. Heel geschikt dus om er iedere avond een (voor) te lezen. Linda en Eline beleven grappige dingen: ze pakken azijn in plaats van limonade, trekken planten uit de tuin en poten papieren exemplaren, spelen brandweertje en... doen nog veel meer. Echt een vrolijk boekje dus, voor kinderen vanaf 4 jaar.

De leuke omslag en illustraties zijn van Jaap Kramer. Pientere kinderen zullen merken dat hij op bladzijde 32 vergat de meisjes van petten te voorzien...

De titel van het boekje zou sterker geweest zijn als die of "Linda en Eline" óf "De tweelingzusjes" geweest was. Maar dat is een marginale opmerking. Meer moeite heb ik met wat er staat op bladzijde 77: „De Heere geeft ons de gezondheid, maar we kunnen ook ziek worden. Dat komt omdat we zonden doen". De schrijfster bedoelt waarschijnlijk „omdat we zondig zijn". Een kind trekt gemakkelijk conclusies die wel voor de hand liggen, maar een verkeerd beeld geven. Daarom kunnen kinderboekjes niet duidelijk genoeg zijn!

Dit boekje zal zijn weg zeker vinden en is (mede door de prijs) heel geschikt om uit te delen op (zondags)school. N.a.v. "Linda en Eline, de tweelingzusjes", door Hanny van de Steeg- Stolk; uitg. Den Hertog, Houten, 1993; 78 blz.; prijs 6,50 gulden (na 31 dec. 9,25 gulden).

Jef uit de Dwarsstraat
„Wie heeft lust den Heere te vrezen", zingt Jef „Asjeblieft, hou es op, man, met dat kattegemauw". Wie het boekje "Jef uit de Dwarsstraat" op de eerste bladzijde openslaat, zit direct midden in het verhaal. Een pakkend begin van een boeiend boek.

Al eerder verscheen (ook bij de GBS) een boekje over Jef: "De gevonden schat". De boekjes volgen op elkaar, maar kunnen ook afzonderlijk worden gelezen.

Het verhaal over Jef (wiens vader een dronkelap en wiens moeder ziek is) is zo boeiend geschreven dat kinderen het snel uit zullen lezen. Een arm straatjochie, dat weinig van de Bijbel begrijpt, maar er toch graag meer van wil weten, dat spreekt aan. Knap probeert de schrijfster verschillende personen aan Jef uit te laten leggen wat de bijbelse begrippen betekenen.

Jefs moeder gaat na jaren weer naar de kerk en ook met zijn vader gaat het de goede kant op. Jef zelf komt op een christelijke school terecht. De vraag waarmee Jef in het hele boek loopt te tobben (of een jongen als hij wel zalig kan worden), blijft een vraag. Het boekje eindigt wel met de opmerking dat in de Bijbel de weg ter zaligheid beschreven staat. Het kan kinderen wellicht aanzetten na te gaan denken over hun eigen (zondige) hart. Hopelijk komen ze dan verder dan Jef...

Al met al een mooi boekje, voor kinderen vanaf 8 jaar. Helaas bevat het wel wat slordigheidjes: „vind hij" (blz. 8 en 11), „dezelfde dan" (blz. 8) en wat typefouten. Slordig is ook dat als Jef op woensdagmiddag gaat tuinieren er opeens gesproken wordt over „tien uur"; het blijkt dan zaterdag te zijn.

N.a.v. "Jef uit de Dwarsstraat", door Geesje Vogelaar-van Mourik; uitg. Gereformeerde Bijbelstichting, Leerdam 1993; 92 blz.; prijs 9,75 gulden.

Anneke Tukker-Versluis

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.