+ Meer informatie

Tweede Kamer tikt Alders op de vingers

Meer aandacht voor voorkoming afval

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Alders van milieubeheer is gisteren door de hele Tweede Kamer op zijn vingers getikt over een plan voor de oprichting van een zogenaamde Afvalraad. De bewindsman boog voor de kritiek en zal opnieuw met provincies en gemeenten gaan overleggen.

Lansink vindt het ook geen goede zaak als de Afvalraad aan het werk gaat terwijl het inhoudelijk rapport op grond waarvan de raad moet werken, in het najaar door de Kamer wordt besproken. De CDA'er vindt dat op deze manier de Tweede Kamer buiten spel wordt gezet.

Coalitiepartner PvdA toonde zich evenmin gelukkig met de Afvalraad, al liet woordvoerster Van Rijn-Vellekoop zich in duidelijk mildere termen over het plan van haar partijgenoot uit. Van Rijn onderstreepte de noodzaak van samenwerking op het gebied van het afvalbeleid. Zij wil echter eveneens meer aandacht voor preventie, en een andere opzet van de samenwerkingsovereenkomst. Opnieuw

Minister Alders boog het hoofd voor de kritiek, die in vergelijkbare termen ook werd geuit door de verte-, genwoordigers van WD, D66, Groen Links en GPV. De bewindsman zal opnieuw om de tafel gaan zitten met het Interprovinciaal Over-leg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Alders weersprak evenwel dat in het toekomstige afvalbeleid te weinig aandacht zou zijn voor preventie.' Volgens hem is dit wel degelijk een uitgangspunt bij de samenwerking tussen provincies en gemeenten. Maar ook bij de grootste inspanningen om afval te voorkomen, zo betoogde hij, houd je een rest over waarvoor verwerkingsmogelijkheden gezocht dienen te worden.

R. Welschen (PvdA), milieu-gedeputeerde in Noord-Brabant, verklaarde vandaag desgevraagd dat het „ab-' soluut onbegrijpelijk" is dat de Kamer afwijzend heeft gereageerd op, het voorstel te komen tot een Afvalraad. Welschen is de man onden wiens leiding vorig jaar het rapport van de Landelijke Coördinatie Com-i missie Afvalbeleid (LCCA) is opge-a steld. De LCCA heeft in haar rap^ port het plan voor een Afvalraad uit-i gewerkt. De Raad zou op korte termijn de sturing van het landelijke af-s valbeleid ter hand moeten nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.