+ Meer informatie

AL TE GOED…

3 minuten leestijd

Inderdaad: …is buurmans gek. En in kerkelijke termen: gelovig is goed, goedgelovig is verkeerd. Ik heb het over de zogenaamd pastorie-oplichters, of de kerk-bedriegers. En deze column dient om voor dat gilde te waarschuwen. Ik maakte er al snel kennis mee, nog geen jaar was ik predikant: op een vrijdagmiddag werd ik gebeld door iemand die geheel verward op het station in Haarlem stond, naar eigen zeggen zojuist ontsnapt aan een sekte, Christian Science bij Alkmaar (tja, die zat daar inderdaad). En nu geheel berooid van geld en goed op zoek naar een nieuw leven. Opgehaald en in de studeerkamer gezet en gepraat en gebeden. Maar ja, hij moest toch ook materieel verder. Soms had ik wel een onrustig gevoel, maar… hij wist z6 veel van onze kerken (verraderlijk!). Om een lang verhaal kort te maken: ik ging voor een paar honderd gulden het schip in, maar… een paar weken later bleek mij dat dit nog maar een schijntje was vergeleken bij wat collega’s kwijt waren.

EEN ALGEMEEN PROBLEEM

Daarna zijn ze overal, vooral in de Steden, maar ook in kleinere plaatsen weer opgedoken, maar ik ben er nooit meer ingetrapt: niet bij die man waarvan de moeder op sterven lag in Antwerpen en die daar van zijn vader geld zou krijgen voor de trein, maar die daar natuurlijk wel eerst moest zien te geraken… niet bij dat gezin dat op zaterdagavond geheel zonder proviand zat (het was nog in de tijd voor de avondopenstelling van Albert Heijn) – maar de diaconie gaf heel voorkomend een standaardvoedselpakket… en zo ken ik ook wel collega’s die steevast een paar tientjes gaven wanneer deze mensen aan de deur van de pastorie standen met hun tot tranen roerende verhaal. En dat terwijl ze roken dat ze bedrogen werden – ik heb hen erom bewonderd, dat wel. Zo ook dezer dagen weer : bij de map ‘ongewenste mails’ zat een bericht van een zekere mevrouw Silvie Michel (schijnbaar een zuster in Christus) die ernstig ziek is, en voor haar overlijden nog $ 7.200.000 wil verdelen aan goede doelen. Dat laatste is de meest moderne vorm van oplichting van goedgelovigen!

HET BLIJFT OPLETTEN GEBLAZEN

Nog gevaarlijker is de dreiging van binnenuit. Een paar jaar geleden kwar, een voorganger van een evangelische gemeente in de buurt van Amsterdan negatief in het nieuws: hij had zijn gemeenteleden op een slimme manier geld laten geven voor een goed doel, maar toen de zaak werd uitgespit bleek dat doel wel heel persoonlijk te zijn… Het was een geweidige klap voor die gemeente, dat laat zich denken. U kunt ze dus ook in eigen gemeente of in buurgemeenten tegenkomen. Dat is een harde boodschap, maar hij moet verteld worden. Mensen kunnen onder de dekmantel van schijnvroomheid soms heel egoistisch zijn. Ze zijn in staat om ontroerende verhalen te verteilen, met als onderlaag een bikkelharde wil om de ander financieel een aantal honderden euro’s lichter te maken.

EEN GEWAARSCHUWD MENS

Christenen weten dat de mens geneigd is tot alle kwaad, maar zijn tegelijk geneigd om goed van vertrouwen te zijn. Ik ook. Maar men komt er vroeg of (te) laat achter! En wie gewetensproblemen zou hebben: materieel geholpen zijn op de korte termijn betekent hier geestelijk het spoor bijster zijn op de lange termijn. Een gewaarschuwd mens…

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.