+ Meer informatie

Microsoft introduceert Tablet PC

4 minuten leestijd

De langverwachte Tablet PC is sinds vorige week donderdag op de markt. De Tablet PC is een draagbare computer die voor het grootste deel bestaat uit een scherm, ter grootte van een notitieblok. Invoer van gegevens gebeurt meestal door met een elektromagnetische pen op het scherm te schrijven, hoewel er ook modellen zijn met een toetsenbord.

's Werelds bekendste softwareleverancier Microsoft heeft een speciaal besturingsprogramma geschreven, omdat oprichter Bill Gates erg enthousiast was over het concept. Hij kondigde het apparaat anderhalf jaar geleden al aan en sindsdien had hij er altijd een binnen handbereik.

De Tablet PC is de volgende stap in de computerindustrie. De ontwikkeling begon met de introductie van de bureaucomputer eind jaren zeventig, daarna volgden de schootcomputer en de handcomputer. Hoewel sommige bedrijven vinden dat de Tablet PC zich eerst maar eens moet bewijzen, is er een reeks respectabele bedrijven gestart met de productie ervan: Fujitsu Siemens, HP (was Compaq), Toshiba en Acer. Nog voor deze producten op de markt kwamen, waren in Aziatische landen al klonen van de Tablet PC te koop. Die werken echter niet met het speciaal voor de 'kladblokcomputer' geschreven versie van Windows XP.

Het apparaat is in eerste instantie bedoeld voor zakelijke consumenten. "We richten ons op onder meer tussenpersonen in de verzekeringsbranche", aldus M. Schaap van Microsoft tijdens een presentatie. "Verder denk ik bijvoorbeeld aan artsen die nu soms met een karretje met dossiers bij patiënten langsgaan."

Microsoft legt vooral de nadruk op functies als het schrijven met de pen op het scherm, die in een handomdraai verandert van roze markeerstift in zwarte fijnschrijver, met achtergronden als ruitjespapier of gelinieerd papier. De computer zet het handschrift desgewenst om in typetekst, maar helaas komt de Nederlandstalige versie daarvoor pas over ongeveer anderhalf jaar op de markt. Dat is een flinke belemmering, want alleen door die omzetting is het mogelijk om in de aantekeningen te zoeken, en dat is juist het grote voordeel van deze pc. Ook een spraakherkenningstoepassing komt pas over anderhalf jaar.

Computerverkopers maken zich ondertussen op voor de handel. Commercieel directeur J. Lesterhuis van winkelketen Dixons denkt dat er een toekomst is voor de Tablet PC. "Nederland loopt altijd voorop als het gaat om nieuwe apparaten. En als Microsoft ergens instapt, wordt het groot."

Toch plaatst hij enkele kanttekeningen: "De processor -de motor van de computer- in het apparaat is langzamer dan die in de huidige computers. Die snellere processors passen er namelijk niet in. Maar wellicht omzeilt Microsoft dat probleem met het nieuwe besturingssysteem door het eenvoudiger te maken." Het model van HP bijvoorbeeld, de Compaq TC1000, is uitgerust met een 1 gigahertzprocessor.

Ook vindt Lesterhuis het apparaat relatief duur. "De verkoopprijs komt rond de 2500 euro te liggen. Schootcomputers liggen tussen de 1400 en 2000 euro. Dat is nog wel een behoorlijk verschil." Hij vindt het moeilijk om in te schatten hoeveel apparaten er verkocht gaan worden. "We beginnen met zes tot zeven stuks per winkel (Dixons telt 140 zaken) en daarnaast nog eens vijftig in het magazijn. Als alles snel gaat, dan liggen ze nog voor de kerstdagen in de winkel."

Adviesbureau Cap Gemini Ernst & Young heeft in opdracht van producent Fujitsu Siemens enkele maanden enkele Tablets in huis gehad om te testen. "Het is vooral interessant voor mensen die veel informatie opvragen en doorsturen", meent R. Tolido, directeur technologie. "Er zijn allerlei nieuwe toepassingen mogelijk waarmee je het schrijven uitsluit. Daarbij denk ik aan veel klikken en aan technieken waarmee zelf al woorden ontstaan terwijl er maar een paar letters zijn ingevoerd."

Tolido geeft ruiterlijk toe dat hij enthousiast is over het apparaat. "Je kunt hem zo onder je arm meenemen en in een hoekje gaan zitten werken. Bovendien komen er geen draden uit omdat de communicatie draadloos verloopt. Het is comfortabel om zo'n groot scherm voor je neus te hebben. Met die kleine handcomputers is dat toch moeilijker. Die zijn er om voor even mee te werken. Dit is voor de lange adem."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.