+ Meer informatie

Brucks: „Geef je leven aan Jezus"

Mayday Youth for Christ

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — George Brucks heeft donderdag in de Ton Menkenhal in Rotterdam tijdens de Mayday van Youth for Christ de jongeren opgeroepen hun leven aan Jezus te geven. Wat jouw nood of zorg ook is, er valt over te praten vanuit het Woord van God, aldus Brucks. Je mag weten dat Jezus ook voor jou de dood verbroken heeft.

De Canadees Brucks was een aantal jaren leider van Youth for Christ Nederland en is nu Europees directeur. De jaarlijks terugkerende Mayday had als thema „Durf es wat anders". Behalve in Rotterdam werd Mayday ook in Steenwijk gehouden. Het programma was gekenmerkt door het optreden van groepen met „eigentijdse" muziek en door veel samenzang.

Samenzang
Zo voegde de leider van het middagprogramma na het eerste lied de zaal vanaf het door slagwerk en blaasinstrumenten glinsterende en door gekleurde spots verlichte podium toe dat het „zo niet moet". „Je moet zingen echt vanuit je hart". Het Ambrosiaans lofgezang kreeg dan ook behalve instrumentale begeleiding al spoedig een stevig handgeklap mee. Na het optreden van de Engelse soliste Karen Lafferty (bekend van „Zoek eerst het koninkrijk van God") was het applaus bijna niet meer te stoppen.

De Ton Menkenhal was voor de helft bezet met stoelen — 's middags waren er niet veel meer leeg — en voor de helft met allerlei informatiekramen zoals van „Laat leven", de EO-jongerendag, Nes Ammim en de Evangelische Hogeschool.

,,Voor ons"
Brucks vertelde in zijn toespraak dat Jezus voor Zijn hemelvaart zijn discipelen de Heilige Geest beloofd had. Hij is niet zo van het kruis op de hemel afgevuurd, aldus Brucks, maar Hij moest eerst in het graf en opstaan uit de dood. En Petrus moest toen op de grote pinksterdag vertellen dat Jezus de dood verbroken had. Jezus moest eerst laten blijken, aldus Brucks, dat Hij sterk genoeg en God genoeg was om de macht van zonde en dood te overwinnen. Hij heeft dat ook voor ons gedaan.

Je voelt vaak een geheimzinnige macht. Dat noemt de Bijbel zonde, aldus Brucks. De hemelvaart betekent echter dat Jezus wegging om Zijn Geest te sturen. Je hoeft het gevoel dus niet te hebben alleen te staan. Je mag weten dat er moed en kracht is. De discipelen mochten een stukje extase in hun leven ervaren, wij ook, want die goede Geest is er ook voor ons, aldus de Canadees.

Praten
Na de hemelvaart hadden de discipelen de verantwoordelijkheid om over de opstanding te praten. Brucks had de lachers op zijn hand toen hij beschreef hoe de vrouwen net zo lang gezeurd hadden tot ze ook mee mochten: de televisie uit, kat naar de buren, slaapzak in de eend en dan getuigen.

Brucks maakte in zijn toespraak gebruik van scherpe tegenstellingen door eerst te zeggen hoe verbazend leuk hij het vond in dienst van het Evangelie en één minuut later te praten over het sterven van een jongen van 21 jaar met als laatste woorden „de Heer is mijn herder".

Christus, aldus Brucks, heeft alles wat negatief is gebroken. Kun je al zeggen dat die boodschap je gegrepen heeft? Dan heeft de duivel geen macht over je leven meer die je hem niet geeft; je bent sterk in Jezus. Brucks benadrukte de absolute zekerheid dat er één God is die alles vasthoudt, ondanks alle vragen in de wereld, in je eigen hart, in de kerk en bij „onze wankele Youth for Christ". We hoeven de wereld niet in te gaan om zielig te doen, aldus Brucks tegen de duizenden jongeren, maar we mogen optimistisch zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.