+ Meer informatie

Kritiek op komst kinderen uit Tsjernobil

2 minuten leestijd

RIJSWIJK - Het naar Nederland halen van kinderen uit de Tsjernobil-zone is uit medisch oogpunt niet erg zinvol. Dat stelt radiobioloog dr. Gerard Wagemaker in een interview met deze krant. Wagemaker is verbonden aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit en werkzaam bij TNO in Rijswijk.

Wagemaker maakte als stralingsdeskundige deel uit van een regeringsmissie die vorig jaar onderzoek deed in de gebieden in de Sowjet-Unie die werden besmet door het ongeluk met de kerncentrale in Tsjernobil. Het rapport van de missie werd deze week vrijgegeven door het ministerie van buitenlandse zaken.

Wagemaker wijst erop dat de bevolking in de besmette gebieden geen gevaar meer loopt voor radioactief jodium. Voor zover de missie heeft kunnen nagaan, levert ook het voedsel geen extra risico's op voor de gezondheid. Wel is het noodzakelijk dat met name kinderen gezonde voeding en vitaminepreparaten krijgen.

Op dit moment verblijven in ons land 29 Tsjernobilkinderen in een opvangcentrum in Balkbrug. Zij zijn hier voor twee maanden, op uitnodiging van de stichting Rainbow van de in opspraak zijnde drs. L. P. Dorenbos. In april komt een tweede groep kinderen. Ook een andere Nederlandse organisatie heeft plannen om Tsjernobilkinderen naar ons land te halen.

Het comité Kinderen van Tsjernobil uit de republiek Wit-Rusland deelt de opvatting van dr. Wagemaker niet. Dit comité werkt samen met Duitse organisaties die vakanties voor Tsjernobilkinderen regelen. Volgens het comité heeft het verblijf in een stralinsgsvrije omgeving een gunstig effect op de conditie van de kinderen.

Zie ook pag. 5 Accent: „Overkomst van kinderen uit Tsjernobil niet erg zinvol".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.