+ Meer informatie

Thuistips

5 minuten leestijd

Pak alle soorten rozen goed in tegen de vorst
Sommige planten zijn gevoelig voor vorst, soms zo gevoelig dat u er wat aan moet doen om ze te beschermen. Bij planten in potten en bakken is dat verhoudingsgewijs eenvoudig: de potten en bakken overwinteren op een koele, lichte plaats binnen. Anders is het als planten buiten in de volle grond staan! Hopen op een kwakkelwinter heeft ook weinig zin, hoewel we gemiddeld maareen keer per tien jaar in ons land een strenge winter hebben.

Heuveltje
Sierstruikrozen zijn behoorlijk winterhard. Vaak vriezen wel de takken gedeeltelijk in, maar in het voorjaar snoeit u de bevroren delen weg en de plant begint weer te groeien en te bloeien. Toch is het beter om de planten aan te aarden. Hark wat grond rond de struik weg en maak daarvan een "heuveltje" rond de voet van de plant, tot een stukje boven de veredeling. Ook de voet (het onderste deel) van de takken is dan bedekt. Het "gat" waaruit u de grond haalde, vult u op met halfverteerde compost of koemest. Na half maart spreidt u de opgehoogde grond weer uit over de compost of koemest. Ook worden de rozen dan gesnoeid: houd drie tot vijf stevige takken aan en neem deze terug op het derde of vijfde buitenoog (knopje dat aan de buitenkant van de tak zit.) Uit zo'n knopje groeit een naar binnen gerichte tak. In het laatste geval krijgt u een dichte, niet zo fraai gevormde struik.

Stam/ en klimrozen
Van stamrozen wordt het "kroontje" ingepakt. Kort de langste takken iets in en stop stussen de takjes wat stro of hooi. Over het geheel komt een kunststof zak, waarin voor de "ontluchting" wat gaatjes zijn gemaakt. Onder de kroon wordt de zak vastgezet met een stukje touw of binddraad. Ook geschikt zijn bij voorbeeld stukjes van een dunne rietmat of, u kent het misschien wel, van die kunststoffolie met luchtkussentjes. Bind het om het stammetje heen zodat het niet weg kan waaien. Het zal duidelijk zijn dat zo'n ingepakte roos heel wat meer wind vangt. Zorg daarom voor een steuntje, bij voorbeeld in de vorm van een stevige tonkinstok. Klimrozen zijn natuurlijk veel moeilijker te beschermen. Als ze tegen het huis aan groeien, profiteren ze vaak van de warmte die via de muur naar buiten verdwijnt. Last van de vorst hebben ze dan meestal niet. Het is in andere situaties aan te bevelen om de voet van de plantte beschermen met behulp van een rietmat of iets dergelijks. De mat wordt vastgezet aan de takken of binddraden waarlangs de roos groeit. Wilde rozen zoals hondsroos en egelantier hoeft u niette beschermen.

Sierkool en heide
In oktober las u al het een en ander over winterviolen. Ook heide en sierkool kunnen in de winter voor kleur zorgen. Nu is er "gewone" winterheide te koop, met andere woorden: planten die 's winters in bloei komen (de Calluna-soorten), maar in de winter wordt ook heel veel paarse of witte Erica-heide verkocht. Heel fraai om te zien, maar de planten kunnen slecht tegen vorst. Sierkool is een wat apart gewas, dat nooit op grote schaal gekweekt wordt. Sommige mensen vinden de planten stijf, maar wat dat betreft mogen we in de winter niet al te veel eisen en wensen hebben! Hoe u ook over sierkool denkt, probeer toch eens wat bleekgroene of paarsige planten. Zet er eens drie in een bak een beetje in het zicht. Ook bij rijp zijn de planten zeer bijzonder om te zien!

Water geven
Nogal wat mensen denken dat ze potten en bakken nu (en later in de winter) geen water hoeven te geven. Maar wist u dat veel wintergroeisels eerder doodgaan van droogte dan van de vorst? Natuurlijk geeft u geen water als het vriest. De groei staat dan toch stil. Ook als de bakken buiten dagenlang in de regen hebben gestaan is water geven niet nodig. Dat maakt het een beetje ingewikkeld, doordat het geen routine kan worden. Voel regelmatig met uw hand op de aarde en u weet of er wat nodig is of niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.