+ Meer informatie

Omstreden dagboek

2 minuten leestijd

Zulke verhalen zijn slechts het zichtbare topje van de ijsberg van KGB-collaboratie, verzekert onze zegsman. ..Over zijn aanzienlijk grotere onzichtbare onderkant weten we inmiddels ook het een en ander. Een beroemde Sowjetschrijver, eentje die 'behangen' was met prijzen en hoge onderscheidingen, bespeurde op een goede dag dat men hem „in het oog" hield. Misschien merkte de man het ook wel niet, maar wist hij intuïtief dat het zo zijn moest. Hij twijfelde er niet aan dat het scherpe oog van de KGB niet alleen elke stap van hem controleerde, maar eveneens waakte over iedere regel, die hij neerschreef. Daarop begon hij een dagboek bij te houden, dat speciaal voor de speurneuzen van de geheime dienst was bedoeld. Elke dag vulde hij één, twee bladzijden met ontboezemingen over zijn grenzeloze liefde voor en aanhankelijkheid jegens het regime. Vanzelfsprekend trachtte hij deze geveinsde gevoelens zo oprecht mogelijk te laten overkomen. Dat ging zo vele jaren door. Toen stierf de schrijver en werd zijn dagboek gedrukt. Veel lezers, die deze auteur tot op dat moment zeer hadden gewaardeerd, waren bitter gestemd dat hun favoriet zo'n conformist was geweest".

Al gauw ging het gerucht dat het dagboek niet echt was. Nee, het zou een subtiele vervalsing zijn. De reputatie van wijlen de schrijver was alsnog gered. Wat heet! Hij was zelfs de KGB te slim af geweest... Doe hem dat eens na, juichten zijn bewonderaars.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.