+ Meer informatie

Gorbatsjov wil gezag terug

„Afgelopen met verdere bemoeienissen Jeltsin"

3 minuten leestijd

MOSKOU (AFP/RTR) - Sowjet-president Michail Gorbatsjov heeft gisteren het „onaanvaardbaar" uitgesproken over verdere pogingen van de Russische Federatie om zich met Sowjet-zaken te bemoeien. De Sowjet-leider, die sprak voor de Opperste Sowjet, verzocht de Russische president Boris Jeltsin op te houden inbreuk te maken op zijn gezag. „Alles moet zijn gebaseerd op de grondwet. En op samenwerking" aldus de Sowjet-leider.

Gorbatsjov riep verder op tot een „grondwettelijke oplossing" voor het probleem van de onafhankelijkheid van de unierepublieken. Over het uiteenvallen van de Sowjet-Unie zei hij dat „het heel slecht is dat de ergste verwachtingen uitkomen". Tegelijk is hij van mening dat „onafhankelijkheid en soevereiniteit een mogelijke deelneming aan de unie niet in de weg staan".

Jeltsin meende dat „het idee van de unie niet dood is, ook al verklaren republieken zich onafhankelijk". Naar zijn mening leidt het tekenen van een nieuw unieverdrag tot een nieuwe, lossere federatie van soevereine staten.

Er worden nieuwe maatregelen genomen om het centrale beheer van het nucleaire arsenaal van de Sowjet-Unie te waarborgen. Dit heeft de president van Rusland gisteren gezegd tegen Russische ballingen die een conferentie in Moskou bijwonen. Hij heeft de kwestie besproken met president Gorbatsjov na de mislukte coup van vorige week.

Het is de bedoeling dat de Sovjet Veiligheidsraad —met erin de presidenten van alle unierepublieken- het probleem bestuderen, aldus Jeltsin. De nieuwe minister van defensie, Jewgeni Sjaposjnikov, heeft bij herhaling gezegd dat er tijdens of na de coup geen gevaar bestaan heeft dat het mis zou gaan met de controle over de nucleaire wapens.

Nieuwe minister

Boris Pankin is gisteren door Gorbatsjov benoemd tot nieuwe minister van buitenlandse zaken van de Sowjet-Unie. Dit is bekendgemaakt door de So wjettele visie. Pankin volgt Aleksandr Bessmertnich op, die is afgetreden na kritiek op zijn passieve houding tijdens de coup.

De kandidatuur van Pankin is enigszins een verrassing. Vanuit allerlei kringen werd er druk uitgeoefend op Gorbatsjov om zijn voormalige minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjewardnadze op zijn oude post te laten terugkeren. Maar Sjewardnadze, een van de architecten van de perestrojka en felle opposant van de coupplegers, zei er niets voor te voelen. Hij trad vorig jaar december af na een waarschuwing dat de dictatuur ophanden was in de Sowjet-Unie.

Pankin was ambassadeur voor de Sowjet-Unie in Tsjechoslowakije sinds mei 1990. Hij diende ook als Sowjetambassadeur in Zweden, van 1982 tot 1990, voordat hij in Praag werd benoemd. De 60-jarige Pankin nam vorige week openlijk stelling tegen „de barbaarse daden" van de coupplegers.

De Britse premier, John Major, die zondag een bezoek aan Moskou brengt, zal er bij president Gorbatsjov en de Russische leider Jeltsin op aandringen dat zij gaan samenwerken. „Het is in het belang van de Sowjet-Unie en van het het Westen dat zij samenwerken. Het gevaar van chaos bestaat, het gevaar dat niemand weet wat er gaat gebeuren of wat men moet doen".

Geen financiële hulp

Major herhaalde weinig tot niets te zien in het geven van massale financiële hulp aan de Sowjet-Unie. Veel beter lijkt het hem dat het westen over de brug komt met voedselhulp, technische bijstand en adviezen. „Wij zullen de Sowjet-Unie uit haar huidige moeilijkheden helpen. Maar dat lukt niet met bundels bankbiljetten", zei hij in een tv-ontbijtprogramma.

Daarmee sluit de Britse premier zich aan bij de opvatting van de Amerikaanse president, George Bush, dat voorlopig gewacht moet worden met het geven van economische hulp aan de Sowjet-Unie. Duitsland, Frankrijk en Italië hebben aangedrongen op verdere economische hulp voor de Sowjet-Unie opdat de economische hervormingen in dat land verder kunnen gaan.

Les Aspin, de voorzitter van de commissie voor de strijdkfachten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen, heeft gisteren voorgesteld de defensiebegroting met één miljard dollar te korten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.