+ Meer informatie

Albeda: Huidige beleid voortzetten

'Nationaal kabinet niet haalbaar'

2 minuten leestijd

BUITENPOST — Een nieuw kabinet zal het huidige regeringsbeleid om de economische depressie te lijf te gaan, moeten voortzetten. Dat betekent bezuinigingen in de collectieve sector, matiging van de lonen en een intensieve industriepolitiek. Dit zei minister Albeda van Sociale zaken maandagavond tijdens een spreekbeurt in het Friese Buitenpost.

De minister pleitte voor een kabinet dat kan steunen op een zo breed mogelijke meerderheid in de Tweede kamer. Een nieuw kabinet waarin het hele Nederlandse volk zich kan vinden. Eigenlijk was Albeda voorstander van een nationaal kabinet maar gezien tegen de politieke verhoudingen achtte hij dit geen haalbare zaak.

De minister rekende uit dat als alle Nederlanders in de toekomst aan het werk willen er rond 1990 een miljoen extra arbeidsplaatsen noodzakelijk zijn. Hoewel het aantal werklozen momenteel op 350.000 ligt, willen volgens Albeda nu zo'n 700.000 mensen eigenlijk aan het werk. In de komende jaren zullen er verder jaarlijks 50.000 werkzoekenden bijkomen.

In het bijzonder de jeugdwerkloosheid achtte hij het allergrootste probleem. Hij hoopte dat dit probleem en ook andere financieel-economische problemen in EEG-verband aangepakt kunnen worden. De minister is dan ook een warm voorstander van plannen om in juni van dit jaar een Europese topconferentie bijeen te roepen waarbij alle ministers van Economische zaken, van Financiën en van Sociale zaken van de EEG aanwezig zullen zijn.

Middelen falen
De minister meende dat er niet alleen een crisis in de Nederlandse welvaartstaat is, maar dat ook de middelen om deze crisis te bestrijden falen. Bovendien is er volgens hem nog een crisis van de doelstellingen, een crisis in het beleid. ,,We kunnen ons afvragen of we de welvaartstaat van voor 1970 terug willen, of dat we een nieuwe welvaartstaat willen scheppen waarbij de economische groei niet tot elke prijs moet plaats vinden, de welvaart gespreid moet worden over de regio's en de welvaart niet tot elke prijs nagestreefd moet worden."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.