+ Meer informatie

Financiële hulp

2 minuten leestijd

Hij waarschuwt Saddam dat Ankara zal terugslaan als het wordt aangevallen wegens de Amerikaanse operaties vanaf Ingirlik. „Elke aanval op Turkije zal onmiddellijk worden beantwoord. Daarover bestaat geen enkele twijfel". En als Irak Scuds richting Turkije vuurt „zal het in grote moeilijkheden zijn, omdat het dan rekening moet houden met de opening van een tweede front. Zo'n front zal de hele NAVO meesleuren, omdat het bondgenootschap zich heeft verplicht z'n leden bij te springen als er eentje wordt aangevallen".

Door Syrië, Iran, Jordanië, Libië, Marokko, Algerije, Jemen en Soedan is luid geprotesteerd tegen het Turkse besluit om niet neutraal te blijven. De mogelijkheid van een tweede front zet de vriendschappelijke banden met deze landen onder druk. De Libische leider Gaddafi smaalt dat Turkije een werktuig is in westerse handen. „Wie toestaat dat de Golfooriog zich uitbreidt, behoort te worden gestraft". Het Arabisch ongenoegen weegt voor Özal niet op tegen een eersteklasbehandeling als hechte bondgenoot van Amerika, dat al 82 miljoen dollar extra financiële hulp stuurde.

Teheran waarschuwt ook dat Turkije van het olierijke noorden van Irak moet afblijven. Er wordt gevreesd dat Turkije de oliegebieden van Mosul en Kirkuk zal inlijven. Er wordt oorlog gevoerd om Koeweit te bevrijden en niet om Irak op te delen, luidt het Turkse antwoord. Op zijn beurt heeft Özal laten weten dat hij voorbereid is om een Syrische of Iraanse interventie in het noorden van Irak tegen te houden. Ook de stichting van een onafhankelijke Koerdische staat zal door Turkije worden voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.