+ Meer informatie

Baker optimistisch gestemd over medewerking Israël

Minister Levy: Syrië is de weg van de vrede ingeslagen

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren na besprekingen met de Israëlische premier, Jitschak Sjamir, de hoop uitgesproken dat Israël spoedig „bevestigend" zal antwoorden op het Amerikaanse plan voor een vredesconferentie over het Midden-Oosten.

Een gesprek van twee uur tussen Baker en premier Sjamir, waarbij ook de minister van buitenlandse zaken, David Levy, en de minister van defensie, Mosje Arens, aanwezig waren, had nog niet tot een resultaat geleid, zei Baker op een persconferentie.

Onmiddellijk na de ontmoeting met Baker bracht Sjamir zijn kabinet tijdens een speciale zitting op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het Amerikaanse voorstel tot directe onderhandelingen tussen Israël en de Arabische landen.

Later gisteren op een conferentie van de zionistische vrouwenorganisatie Hadassah, was Sjamir iets voorzichter in zijn uitspraken. „Voor ons is dit een vitale bestaanskwestie en daarom moeten we er absoluut zeker van zijn of dit een echte gedachtenverandering is van onze Arabische buren", aldus Sjamir.

„Voor ons is het niet genoeg dat ze zich realiseren dat de Verenigde Staten momenteel de grootste macht is", zo zei Sjamir. Volgens de premier moeten de Israëliërs ervan overtuigd zijn dat de Arabieren „tegelijkertijd... de realiteit van het bestaan van Israël accepteren en dat ze vrede, in plaats van gebied, bovenaan op hun agenda hebben staan". Sjamir zei op de conferentie ook dat de Syriërs, als ze werkelijk van gedachten zijn veranderd, de joden in hun land moeten laten' vertrekken. Deze kwestie heeft hij in het verleden ook verscheidene malen ter sprake gebracht.

Palestijnen

Sjamir zei voor de Israëlische televisie dat de Verenigde Staten hadden beloofd dat alleen Palestijnen uit de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en niet die uit het Arabische Oost-Jeruzalem zouden deelnemen aan de besprekingen.

Toen Sjamir voor de televisie werd gevraagd of hij geloofde dat een vredesconferentie in de komende paar maanden kon beginnen, antwoordde hij: „Het is heel goed mogelijk dat er besprekingen gevoerd kunnen worden in het kader van vredesonderhandelingen tussen ons en de Arabieren". Faisal Hoesseini, een vooraanstaande Palestijn, die meerdere keren met Baker heeft gesproken, benadrukte dat de afvaardiging van Palestijnen uit Jeruzalem een zaak is voor de Palestijnen zelf en dat er geen besprekingen zullen beginnen zonder Palestijnen uit Jeruzalem.

„Redelijk tevreden"

De veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president George Bush, Brent Scowcoft, zei dat de president „bemoedigd" was door het feit dat de Israëliërs de Amerikaanse voorstellen niet hebben verworpen. Scowcroft zei ook dat Bush snel antwoord wilde van Israël.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken, David Levy, zei in een radioprogramma: „Degenen die deze verandering (in het Syrische standpunt) negeren, willen het misschien niet zien, maar het Syrië van vandaag is kennelijk een Syrië dat zich ontwikkelt. Het land is nu de weg van de vrede ingeslagen". Levy zei dat Syrië akkoord is gegaan met directe besprekingen zonder voorwaarden vooraf en ook „zonder dat er beloften zijn gemaakt achter onze rug om".

Avi Pazner, Sjamirs belangrijkste adviseur, zei dat Israël hard op weg is obstakels uit de weg te ruimen en binnen enkele dagen zal bekendmaken of het al of niet met de Amerikaanse formule voor een vredesconferentie akkoord gaat. De Arabische landen hebben het Amerikaanse voorstel al aanvaard.

„Wij zijn redelijk tevreden", zei Pazner. Ook al hebben de gesprekken niet tot een definitief resultaat geleid, we „beginnen wel vooruitgang te boeken en oplossingen te vinden voor de problemen", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.