+ Meer informatie

Kantoormarkt slechter door terugval economie

"Behoefte aan ruimte realistischer ingeschat"

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Het aantal transacties in kantoorruimtes is met 9 procent afgenomen ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die zo'n 80 procent van de zakelijke onroerendgoedmarkt voor haar rekening neemt, schrijft de daling toe aan de terugval van de economische groei en het afgenomen vertrouwen in de economie.

Hoewel de markt is verruimd, nam de tijd waarin een kantoorruimte te huur stond met 7 procent af, van 166 dagen in de eerste helft van 2000 naar 155 dagen nu. Dit bleek gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de NVM-vakgroep Bedrijfs Onroerend Goed.

Verouderd

De vakgroep verwacht een verdere verruiming van de kantorenmarkt. Bedrijven die de afgelopen jaren kantoorruimte hebben gehuurd op de groei, proberen het teveel nu onder te verhuren. Naar verwachting zullen de bedrijven de desbetreffende ruimtes op den duur weer zelf gaan gebruiken. "Als bedrijven 1000 vierkante meter nodig hebben, huren ze er geen 1200 meer. Langzamerhand ontstaat verstandig beleid", constateerde voorzitter van NVM-BOG ir. J. M. Kwak.

Inkrimpingen in de financiële sector en sterk stijgende bouw- en grondprijzen zullen naar verwachting een einde maken aan de grote stijging van het aantal transacties van vorig jaar. De omzetstijging van 5,3 procent over de eerste vier maanden ten opzichte van dezelfde periode in 2000 is vooral aan prijsstijgingen toe te schrijven.

Het aanbod aan kantoorruimte komt uit op 3,4 miljoen vierkante meter, en is nauwelijks veranderd. De huurprijs van een gemiddeld kantoor was in de eerste helft van 2001 247 gulden per vierkante meter, een stijging van 3 procent ten opzichte van 2000. Rekening houdend met een inflatiepercentage van ongeveer 4 procent, is zelfs sprake van een lichte daling. Het gebied tussen Schiphol en de Zuidas van Amsterdam is het duurste, met een huurprijs van 1000 gulden per vierkante meter.

Het winkelaanbod van de NVM BOG-makelaars daalde in het eerste halfjaar met 6,3 procent tot 783.000 vierkante meter. De doorsnee tijd dat ruimte te huur stond, daalde met 4 procent tot 162 dagen. De doorsnee huurprijs steeg ten opzichte van 2000 met 5 procent tot 329 gulden. De Kalverstraat in Amsterdam lost de Beurspassage ('koopgoot') in Rotterdam af als duurste locatie. Eind 2000 legde een winkelier daar per vierkante meter 3300 gulden neer.

De markt voor bedrijfsruimte -voornamelijk productie- en opslaghallen- blijft relatief ruim, wat de vakgroep toeschrijft aan een flink aanbod van minder courante panden. Verouderde bedrijfsruimten vormen naar schatting circa 60 procent van het aanbod. Bedrijfspanden verouderen sneller door de snelle technologische ontwikkelingen en de toenemende buitenlandse concurrentie. De huurprijs van een gemiddeld pand steeg met 5 procent tot 125 gulden per vierkante meter.

Volgens Kwak tonen verschillende overheden in hun ruimtelijk beleid nog steeds te weinig aandacht voor vernieuwing en opwaardering van verouderde bedrijventerreinen. "Het is nu eenmaal gemakkelijker een bestaand stuk agrarisch groen om te zetten in stedelijk gebied. Zo'n beslissing kun je maar één keer nemen. Het groen komt nooit meer terug. Een keiharde economische wet is dat je van minderwaarde naar meerwaarde gaat, en niet andersom."

Doelmatiger

Hij zou dan ook graag zien dat gemeentes studeren op het beter benutten van bestaande ruimtes. "Behalve in de woningsector kan ook in de hoek van de kantoor- en bedrijfsruimte intensiever worden gebouwd. Daar moeten we echt naar toe." Als voordeel van revitalisering ziet Kwak bovendien dat kostbare vernieuwingsoperaties van verpauperde gebieden, die anders in de toekomst haast onontkoombaar zijn, nu waarschijnlijk kunnen uitblijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.