+ Meer informatie

Doorn hanteert kaasschaafmethode niet meer

2 minuten leestijd

DOORN - Belastingverhogingen öf bezuinigingen doorvoeren binnen de gemeentelijke taken. Dat was de keuze waar de raad zich gisteravond voor geplaatst zag by de behandeling van het door B en W gepresenteerde meerjarenplan 1994-1997.

Het college geeft hierin aan dat de kaasschaafmethode bij bezuinigingen definitief voorbij is. Er moeten principiële keuzes gemaakt worden. Om het beleid, zoals B en W dat voor ogen staat, uit te kunnen voeren, zal er voor 1994 ruim 100.000 gulden bezuinigd moeten worden of moet de onroerendgoedbelasting (ogb) met 4 procent omhoog.

In de collegevoorstellen is nog geen rekening gehouden met bezuinigingen van het Rijk naar de gemeente, die er hoogstwaarschijnlijk aankomen. Ook in de jaren daarna zal verder bezuinigd moeten worden of moet de ogb verder omhoog.

Voor 1997 wordt een verhoging van het rioolafvoerrecht voorzien met circa 87 procent of bijna 80 gulden. De SGP/RPF-fractie vindt een verhoging van de ogb niet bespreekbaar en kiest voor bezuinigingen. Als alle mogelijke bezuinigingen zijn benut, is een bescheiden verhoging van de rioolrechten voor de SGP/RPF-fractie aanvaardbaar. Deze fractie wil verder meewerken aan een actief ontmoedigingsbeleid met betrekking tot alcoholgebruik. De fractie is tegen verruiming van de sluitingstijden van de horecagelegenheden. Ook de zondagsrust wil zij zoveel mogelijk gewaarborgd zien. Voor het CDA was het niet duidelijk hoe de gemaakte keuzes door B en W, wat betreft het beleid 1994 tot en met 1997, tot stand zijn gekomen en wilde hierover opheldering. Voor deze fractie is belastingverhoging bespreekbaar. GroenLinks vond het milieubeleid absoluut niet uit de verf komen. Zij stelde voor de gemeentelijke belastingen en heffingen jaarlijks te corrigeren met het inflatiepercentage. Daar hadden B en W wel oren naar. De VVD vond dat Doom een dure gemeente is en wilde verder zo min mogelijk lastenverhogingen voor de burgers, terwijl de PvdA de steeds weerkerende achterdocht van de burgers bij presentatie van plannen aan de orde stelde. „Wij irriteren ons mateloos aan de negatieve sfeer die vaak opgeroepen wordt wanneer er besluiten genomen moeten worden", aldus deze fractie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.