+ Meer informatie

Vaticaan zoekt officiële relaties met Albanië

Overeenkomst spoedig verwacht

1 minuut leestijd

VATICAANSTAD (RTR) - Het Vaticaan staat op het punt diplomatieke betrekkingen aan te knopen met Albanië. Bronnen in het Vaticaan meldden donderdag dat een overeenkomst met de voormalige atheïstische staat op korte termijn te verwachten is.

De onderhandelingen zijn in een stroomversnelling geraakt na het eerste bezoek van een Vaticaanse delegatie aan Albanië sinds de Tweede Wereldoorlog, in maart van dit jaar. Albanië is de laatste voormalige communistische staat in Europa die het zonder officiële contacten met het Vaticaan stelt.

Noodzakelijke stap

De Albanese premier, Yili Bufi, zei eerder deze maand na een privébezoek aan paus Johannes Paulus II dat zijn land graag diplomatieke betrekkingen aanknoopt. Hij noemde dit „een noodzakelijke stap" voor de democratisering van Albanië.

De laatste "apostolisch gedelegeerde", een vertegenwoordiger van het Vaticaan zonder diplomatieke status, werd in 1945 het land uitgewezen. De kleine rooms-katholieke gemeenschap, die nu naar schatting 250.000 leden telt, heeft sindsdien onder zware vervolgingen geleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.