+ Meer informatie

Steeds meer gevallen van varkenspest

1 minuut leestijd

ARNHEM — Op zeer korte termijn, waarschijnlijk nog deze week, zal de overheid maatregelen nemen om de varkenspest in ons land te bestrijden. De laatste weken komen er dagelijks meldingen van nieuwe gevallen. De Stichting Gezondheidsdienst voor Dieren in Rozendaal (bij Arnhem) spreekt van een ,,bepaald ongunstige" situatie. Grote aantallen varkens zijn inmiddels afgemaakt en verbrand. Het rijk draagt bij in hefvergoeden van de schade. Over de omvang van de gevreesde ziekte kan het Ministerie van Landbouw nog geen mededelingen doen.

Directeur dr. J. H. P. Verweij van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Gelderland zei woensdagavond dat varkenshouders een bijdrage kunnen leveren in het beperken van de uitbreiding van de ziekte door onder andere een ontsmettingsbak bij de stallen te plaatsen, waarin schoeisel kan worden ontsmet. Voor het overige moet in de stallen de hygiëne zorgvuldig in de gaten worden gehouden.

Numansdorp Zo constateerde men varkenspest bij de heer H. Hitzert aan de Middelsluisedijk OZ te Numansdorp. De totale veestapel bestaande uit 98 stuks fokvarkens moest gisteren (woensdag) worden afgemaakt. De eigenaar is niet verzekerd.

De bewindsman van Economische zaken zal volgende week woensdag eveneens in een commissievergadering, antwoorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.