+ Meer informatie

Eeuwenoude muurschildering gevonden

1 minuut leestijd

BRITSUM - In het Friese Britsum is per ongeluk een fresco blootgelegd. Restaurateur Lammert Muller stuitte tijdens restauratiewerkzaamheden in het veertiende eeuwse kerkje op de muurschildering onder eeuwenoude kalklagen.

Op een vlak van 60 bij 100 centimeter is een wijzende heilige te zien in de kleuren zwart, oxiderood en -geel. De afbeelding stamt uit de Romaanse tijd en is waarschijnlijk rond 1200 gemaakt.

Muller moest in opdracht van de Stichting Aide Fryske Tsjerken (oude Friese kerken), een onderzoek naar de mogelijke kosten voor de restauratie van de kerk uitvoeren. Hij vermoedt dat nog vele fresco's van heiligen onder het kalksteen schuil gaan.

Met röntgenapparatuur wordt geprobeerd om nog meer afbeeldingen te vinden. De slechte staat van de kerk vormt een bedreiging voorde vondsten.

De Stichting Alde Fryske Tsjerken, eigenaar van de kerk, schat de kosten van de restauratie op ongeveer een miljoen. Het behoud van de muurschildering vergt nog eens drie ton.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.