+ Meer informatie

Even langs bij een vakantieweek in Lunteren

4 minuten leestijd

,,Zolang ik kan, doe ik het." Voor de elfde keer is ze op vakantie in "De Blije Werelt" in Lunteren. Mevrouw C. van Grol-van Leeuwen uit Beekbergen is een bijna 84-jarige kwieke dame. Ze kampt met een verminderd gezichtsvermogen. „Het is hier fijn met elkaar en de verzorging is goed", zegt ze. Met nog vijftig andere bejaarden die wat hulp nodig hebben, heeft ze ingeschreven voor een van de jaarlijkse vakantieweken die door de Commissie vakantieweken gehandicapten van de Gereformeerde Gemeenten worden georganiseerd. De oudste van de groep is de 90-jarige J.J. Averesch uit Rijssen. „Wat ik hier zo fijn vind? De familiaire omgang met elkaar, hoewel ik pas voor de tweede keer hier in Lunteren ben", zegt hij.

Daniël
De eveneens Rijssense Anna Baan behoort samen met J.H. Mauritz tot de kernstaf van wat ze noemen de groep licht gehandicapten. Daarnaast zijn er nog acht stafleden. Met zijn tienen runnen ze de verzorging voor de ruim vijftig bejaarden. Anna doet het al voor de zevende keer. Mauritz voor het derde jaar. „Daarvoor ben ik een aantal keren met verstandelijk gehandicapten meegeweest", zegt Mauritz. In het dagelijks leven is hij jeugdwerkleider. „Hier zit ik in het andere uiterste", zegt hij. „Maar je kunt ook veel van ouderen leren. En andersom. Sommige ouderen lezen Daniël. Daardoor willen ze betrokken blijven bij de jeugd. De staf is druk in de weer. Wie van de groep wil, kan mee gaan winkelen in Lunteren. Wie thuis wil blijven mag een rondje in de bakfiets; of gewoon het bos in met een van de stafleden achter de rolstoel. Anna Baan maakt een rondje met iiaar 65- jarige plaatsgenoot mevrouw C.A.M. Westerhof voorop.

Jubileumjaar
Drs. LA. Kole vormt met vijf anderen de kernstaf van de groep zwaar gehandicapten. Op deze groep van veertig gasten zitten dertig stafleden. „De gasten van deze groep worden door de commissie uitgenodigd, zegt mevrouw M.C. van Woerden-Verhoef In Lunteren zitten ze dit jaar voor de 25e keer, net zolang als de commissie deze vakantieweken organiseert. Een jubileumjaar dus. Kole is een oudgediende. Hij graaft even in zijn geheugen en komt tot de conclusie dat hij al vanaf 1973 in Lunteren meedoet. „Ik denk wel eens: de mensen zullen je na een paar jaar wel zat zijn. Maar ze zoeken toch iets herkenbaars. Het is mooi werk. Het is ook zwaar werk. Vele gasten komen hier al verschillende jaren. Je ziet hun leeftijdsgrens opschuiven en de mobiliteit moeilijker worden.
Maar het geeft veel voldoening om de directe omgeving van deze mensen één week te ontlasten. Bedenk wel dat er dan voor hen nog 51 weken in het jaar overblijven", aldus Kole. De arts Vonk Noordergraaf begeleidt de drie groepen en in de staf zitten tal van verpleegkundigen en ziekenverzorgenden. „Deze zwaar gehandicapte gasten hebben professionele verpleging en verzorging nodig", zegt Kole. Ook de Kamper predikant ds. B. van der Heiden is de hele week in Lunteren. Zondag is er twee keer een kerkdienst gehouden waarin hij is voorgegaan. Daarnaast is er deze week drie keer een bijbelstudie gehouden en is er een koor- en samenzangavond geweest, verzorgd door het regionaal jongerenkoor Cantate Domino uit Zoetermeer. Bezinning en in eigen sfeer op een ontspannen wijze bijeen zijn vormt deze week de rode draad in Lunteren. „Na een week neem je weer afscheid van elkaar. Als staf ben je dan na zo'n week helemaal uitgeknepen. Maar het Woord van God gaat ook na die week met ons allen mee, verder het leven in. En wat nodig blijft, is niet alleen het gebed voor deze vakantieweken voor gehandicapten, maar ook de daadwerkelijke ondersteuning", aldus Kole.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.