+ Meer informatie

ACS-landen vragen EG om meer hulp en eerlijkere handel

1 minuut leestijd

LUXEMBRUG De ontwikkelingslanden die met de Europese Gemeenschap verbonden zijn door het Verdrag van Lomé, ook wel de ACSlanden genoemd, hebben de EG om meer hulp ter bestrijding van de economische crisis in de Derde Wereld gevraagd alsmede om eerlijkere handelsvoorwaarden. Dat gebeurde in Luxemburg, op de laatste dag van een conferentie over de samenwerking tussen de EG en de geassocieerde landen in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan.

De minister van financiën van Ivoorkust, Abdoulaye Kone, haalde uit naar wat hij noemde „speculanten en tussenpersonen" in het Westen die proberen te voorkomen dat de ontwikkelingslanden een billijke prijs voor hun exportprodukten kunnen maken. „We zouden graag geloven dat de regering van de EG-landen niets gemeen hebben met degenen die er zo goed in zijn om de harde wet van vraag en aanbod toe te passen ten nadel^ van de Derde Wereld", aldus Kone,

Afgevaardigden uit de ACS-landen wezen er op dat de woorden van Kone worden bevestigd door de verklaring van Claude Cheysson, lid van de Europese Commissie voor ontwikkelingshulp, die heeft gezegd dat de inkomsten uit de grondstoffenexport van de ontwikkelingslanden verleden jaar met 1,2 miljard dollar zijn gedaald terwijl hun kosten voor de invoer van olie met ongeveer dat zelfde bedrag zijn gestegen.

De zestig ACS-landen vormen ongeveer driekwart van de armste landen ter wereld. Hun economische moeilijkheden komen tot uitdrukking in een klemmend verzoek om meer financiële hulp van de EG ter nivellering van de voor de ontwikkelingslanden zeer nadelige schommelingen van de prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt. Daar is 175 miljoen dollar voor uitgetrokken maar volgens de ACS-landen is er twee maal zoveel voor nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.