+ Meer informatie

Moskou opent eerste pizza-restaurants

Nieuwtje raakt er af voor Russen

2 minuten leestijd

MOSKOU - Inwoners van Moskou konden zich gisteren voor liet eerst in twee restaurants van de Amerikaanse keten Pizza Hut tegoed doen aan een westerse pizza. Maar de komst van betrekkelijk weinig klanten bij de opening zou kunnen aangeven dat voor de Russen het nieuwtje van westers eten er een beetje af is.

Voor het grootste restaurant op de Koetoezowski-prospect, een van de drukste Moskouse straten, wachtten gistermorgen zo'n honderd mensen op het opengaan van de deuren. In januari leidde de opening van het eerste tast-toodrestaurant van McDonald's nog praktisch tot een volksoploop met duizenden belangstellenden.

De restaurants zijn opgezet door een joint-venture waarin eigenaar PepsiCo van Pizza Hut samenwerkt met een Russisch bedrijf. In het ene restaurant kan men naar believen betalen in roebels of in andere valuta. In het andere restaurant van Pizza Khat -zoals het in het Russisch heet- in de Gorki-straat wordt alleen in roebels afgerekend.

Dollars

Pizza Hut wilde aanvankelijk alles in roebels afrekenen maar moest daarvan terugkomen omdat de, stad Moskou in dollars wil worden betaald voor elektriciteit, verwarming en dergelijke. Het zijn dezelfde problemen die veel westerse bedrijven tegen komen bij het zaken doen in het veranderende politieke en economische kUmaat in de Sowjet-Unie. Overigens kon men in Moskou al bij een stalletje op straat een stuk pizza kopen van een gezamenlijk Canadees-Sowjet-bedrijf.

De restaurants gaan uit van 50.000 klanten per week. Een Italiaanse pizza, veelal aan de Russische smaak aangepast met vis, kost tussen 5 en 20 gulden. De bedienden, in de leeftijd tussen 18 en 27 jaar, verdienen ongeveer 400 roebel, meer dan het gemiddelde Sowjetloon van rond 270 roebel.

Alle ingrediënten zijn van plaatselijke herkomst. De kaas wordt geleverd door een sovchose, de wijn komt uit Georgië en het alcoholvrije bier van een experimentele fabriek in Moskou.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.