+ Meer informatie

Overslaan jaarlichting militaire dienst

Bezwaren van CNV

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Het CNV heeft bezwaar tegen het regeringsvoorstel de jaarklasse 1959 over te slaan voor de militaire dienst. Dit blijkt uit een brief van de Vakcentrale aan de Defensiecommissie uit de Tweede kamer.

De regering heeft aan de Tweede kamer voorgesteld de opkomstleeftijd voor de militaire dienst met een jaar te vervroegen. Het gevolg daarvan zal zijn dat een gehele jaarlichting niet wordt ingeschreven. Het CNV is niet tegen de verlaging van de opkomstleeftijd, maar vindt het overslaan van een lichting moeilijk te verteren. ,,Een dergelijke maatregel is duidelijk in strijd met het beginsel van een meer rechtvaardige toepassing van de dienstplicht", aldus het CNV.

De Tweede kamer heeft het regeringsvoorstel voor volgende week op de agenda staan. Kritiek heeft het CNV er op, dat de regering de verlaging van de opkomstleeftijd beargumenteert vanuit het oogpunt van bezuiniging. Opnieuw maken de bewindslieden van defensie hiermee de personeelslasten tot sluitpost van de begroting, aldus het CNV. Naar zijn mening biedt verlaging van de dienstplichtige leeftijd een goede mogelijkheid de beloning van vrijwillige en dienstplichtige militairen gelijk te maken, afhankelijk van leeftijd, rang en functie.

Verlaging van de opkomstleeftijd, gepaard gaande aan toepassing van een lagere minimumloonschaal vindt het CNV niet aanvaardbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.