+ Meer informatie

STAKING

2 minuten leestijd

Schoolkinderen, bejaarden en in het algemeen degenen die geen auto bezitten of geen rijbewijs hebben—en toch in Den Haag moeten wezen of daar wonen—worden dezer dagen de dupe van een staking bij de Haagse Tramweg Maatschappij.

Vijf dagen lang zal het openbaar vervoer in Den Haag plat liggen vanwege een loonconfllct van het rijdend personeel met de directie van de HTM. Eigenlijk wordt de strijd gevoerd met minister Tuijnman van Verkeer en Waterstaat. Het rijk betaalt immers het grootste deel van de formidabele tekorten bij het openbaar vervoer in de grote steden. Daarom is de minister ook nauw betrokken bij de afspraken over lonen en andere uitgavenposten.

In hoeverre de looneisen van de Haagse buschauffeurs en trambestuurders nu wel of niet met deugdelijke argumenten onderbouwd zijn, is niet zo gemakkelijk te zeggen. ledere groep is gauw van mening dat zij het zwaarder heeft dan andere groepen en in beloning juist achtergesteld is.

Maar in ieder geval is het duidelijk dat de bus- en trambestuurders niet naar het stakingswapen hadden mogen grijpen. Via een kort geding heeft de directie van de HTM nog gepoogd om de staking te verhinderen, maar de rechter wees haar eis af.

Dat bewijst alleen maar dat het stakingsmiddel—zelfs bij het openbaar vervoer—in onze Nederlandse rechtsorde steeds meer geaccepteerd wordt. Toen Kuyper nog minister-president was, wist men dergelijke acties beter af te straffen!

Zeker bij de publieke diensten worden stakingen altijd uitgevochten over de ruggen van de gebruikers, ook al hebben die aan het conflict eigenlijk part noch deel. Een staking bij het openbaar vervoer treft bovendien vooral de sociaal zwakkeren. Voelen de vakcentrales zich nu niet geroepen om hun belangen te verdedigen?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.