+ Meer informatie

RPS en APB stoten onroerend goed af

Huurders krijgen voorrang

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Rijkspostspaarbank en het Algemeen burgerlijk pensioenfonds stoten onroerendgoed complexen af. Voor de RPS is het namelijk steeds noodzakelijker geworden die beleggingsvormen te kiezen welke de toegenomen fluctuaties in de spaarrente beter kunnen opvangen. En in het algemeen betekent dit dat gekozen wordt voor beleggingen met een hoog aanvangsrendement en met korte periodes van rentefixatie.

Het ABP gaat tot het afstoten over in verband met de te verwachten teruggang in het rendement.

Een en ander heeft minister Duisenberg van Financiën donderdagmorgen in de Tweede Kamer gezegd tijdens het mondeling vragenuurtje. Van de kant van kamerleden van PvdA en PPR was de verkoop van woningen, winkels, kantoren en garages in verscheidene gemeenten door RPS en ABP aan de orde gesteld. Kritiek was er ondermeer op het feit, dat verkoop geschiedde aan een makelaarskantoor en huurders nauwelijks aan bod kwamen om het gehuurde aan te kopen.

De bewindsman maakte duidelijk, dat de Centrale beleggingsraad, die zelfstandig oordeelt over de beleggingen van RPSen ABP, het afstoten goedkeurde. Bij de verkoop is notarieel vastgesegd, dat de woningen gedurende een termijn van tien jaar slechts mogen worden verkocht aan huurders of aan derden, in het laatste geval onder de verplichting de lopende huurovereenkomsten gedurende die tien jaar gestand te doen.

De Centrale beleggingsraad zal in nieuwe gevallen van voorgenomen verkoop van onroerend goed door RPS of ABP, indien duidelijk blijkt van belangstelling van de zijde van huurders voor aankoop, in eerste instantie onderhandelingen met die huurders overwegen, aldus minister Duisenberg.

Omdat bij een RPS complex te Amstelveen reeds van dergelijke belangstelling bleek, is de voorgenomen verkoop aan het makelaarskantoor opgeschort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.