+ Meer informatie

Werkgroep exporteert orgels naar Roemenië

Behoefte aan instrumenten blijft groot

2 minuten leestijd

RUSSEN — De Oost-Europawerkgroep in Rijssen heeft al tientallen harmoniums en elektronische orgels overgebracht naar Roemenië, waar ze nu 'hun werk doen' in een Hongaarse calvinistische kerk of gemeentezaal. „De behoefte aan begeleidingsinstrumenten voor de eredienst blijft onverminderd groot, ook in Tsjechoslowakije, Hongarije en Rusland", aldus de Oost-Europawerkgroep.

De werkgroep plaatste enige tijd geleden een advertentie met de vraag om harmoniums en elektronische orgels; „Iets defect is geen bezwaar". „Tientallen mensen, van Arnemuiden tot Leeuwarden, belden op. Soms konden we op één dag tien orgels ophalen", aldus een persbericht van de werkgroep. De orgels werden alle nagezien en opgeknapt door dhr. Freeke uit Rijssen.

De vraag in Roemenië naar orgels is groot, aldus de werkgroep. „De organistenschool in Alba Julia vroeg liefst twintig orgels, een christelijke pedagogische academie in Hongarije acht". Veel gemeenten in Roemenië beschikken niet over een eigen instrument. In augustus werden in één dekanaat (classis) twintig orgels bezorgd.

Grof huisvuil

„Oude harmoniums, vaak rijp voor grof huisvuil ons land worden in Roemenië met grote dankbaarheid aanvaard. Ze passen vaak ook precies in het interieur van de meestal erg eenvoudig ingerichte gemeente- of kerkzalen. „Vooral in meer afgelegen dorpen is de komst van een oud orgel een gebeurtenis van belang. Men vindt het een groot geschenk! In één gemeente, waar het kerkorgel stuk was, kwam iedereen na de kerkdienst de brengers van een orgel persoonlijk de hand drukken en bedanken, naar 's lands wijs met een kus. De predikant zei ter verklaring: „Deze mensen hebben in hun hele leven nooit anders meegemaakt dan dat hun alles werd afgenomen. Dat de gemeente nu gratis zo'n prachtig orgel krijgt, is voor hen een onbegrijpelijk groot geschenk".

In Rijssen staan nog veertig oude harmoniums te wachten op de reparatie door Freeke. Wie zijn oude orgel nog kwijt wil kan bellen: 0548013790, aldus het persbericht van de Oost-Europawerkgroep.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.