+ Meer informatie

Keukenkopers vallen voor meer luxe

Stoomoven nog niet ingeburgerd, koken op lichtgolven zit er aan te komen

6 minuten leestijd

Keukenzaken hebben over gebrek aan belangstelling niet te klagen. De groep huizenbezitters die besluit de kook- en eetruimte eens flink onder handen te nemen, groeit al jaren. Steeds meer keukenkopers vallen voor een mooie vormgeving en dure snufjes. De voorkeuren kunnen daarbij nogal ver uit elkaar liggen. Het ene uiterste is de nostalgische keuken, inclusief witporseleinen gootsteen en ouderwets fornuis. Een strak en metalig design met een knipoog naar apparaten zoals die in restaurants en instellingen gebruikt worden, vertegenwoordigt de andere kant van het spectrum.

Voor huizenbezitters is de keuken een belangrijk onderdeel van de woning. En er worden steeds hogere eisen aan gesteld. Als de beslissing is gevallen om een nieuwe inrichting voor deze ruimte aan te schaffen, worden er veelal eerst heel wat oriënterende bezoekjes aan keukenzaken gebracht. Het is ook een gewichtige stap. In de meeste gevallen zoek je toch iets uit waar jaren in geleefd en mee gewerkt moet worden. En waar ook een aanzienlijk bedrag in zal worden geïnvesteerd.

"Mensen hebben meer te besteden en ze geven dat extra geld in toenemende mate uit aan wonen", is de indruk van marktonderzoekster Esther Schaafsma van de Algemene Nederlandse Vereniging van Keukenspecialisten (ANVK). Vorig jaar werd er in totaal voor bijna 4 miljard gulden aan nieuwe keukens uitgegeven. Per order komt dat neer op een gemiddeld bedrag van 15.000 gulden. Dat is aanzienlijk meer dan enkele jaren geleden. Volgens cijfers van de ANVK besteedden klanten in 1996 gemiddeld ruim 13.600 gulden aan hun nieuwe keuken.

"Er worden er meer verkocht en mensen geven er meer aan uit", vat Esther Schaafsma de ontwikkeling samen. Ze ziet een duidelijk verband met de gang van zaken op de woningmarkt. De koop van een nieuw of bestaand huis is vaak de directe aanleiding om in een keuken te investeren.

De ANVK houdt door middel van marktonderzoek de ontwikkelingen op de markt bij. Esther Schaafsma vindt het opvallend dat mensen de laatste tijd veel meer dan voorheen aangeven dat ze hun nieuwe keuken met een hypotheek hebben betaald. "Dat is een omwenteling. Voorheen gebeurde dat met eigen geld."

Vaatwasser

Keukenkopers kiezen op alle fronten voor meer luxe. "Er worden meer inbouwapparaten gekocht en er is een duidelijke voorkeur voor de duurdere merken." De opmars van de vaatwasser is hiervan een illustratie. Ook meer exclusieve technieken en materialen zijn populair. Koken op gas is het goedkoopst in het gebruik en in de aanschaf. Maar de duurdere alternatieven -inductie- en keramische kookplaten- zijn volgens de gegevens van de ANVK in toenemende mate populair. Hetzelfde geldt voor de werkbladen. Kunststof is het voordeligst, maar mooie en dure mogelijkheden zoals natuursteen en een hoogwaardig materiaal zoals corian zijn zeer gevraagd.

"Keukens worden ook groter. Vooral in nieuwere woningen worden steeds hogere eisen aan de vormgeving gesteld. Mensen die een open of een halfopen keuken hebben, vinden het steeds belangrijker dat kastjes en apparaten bij de rest van het interieur passen", zegt Esther Schaafsma. Overigens wil ze de hang naar luxe waar zonder twijfel sprake van is, toch wat relativeren. "De meeste keukens hebben nog altijd een werkblad van kunststof en een gaskookplaat."

Doorsnee

Niettemin is het lastig geworden een beschrijving te geven van een doorsnee keuken. Het blad Keuken Studio waagt zich er in ieder geval niet aan. "Hij bestaat niet meer." De keuze en variatie in alle prijsklassen is zo groot geworden dat er van een soort prototype anno 2000 geen sprake meer is. Keuken Studio en Welke Keukens bieden beide behalve veel advertenties flink wat feitelijke informatie over trends en nieuwe ontwikkelingen. Ideaal voor mensen die zich, voor ze in het diepe springen, alvast wat willen oriënteren.

Keuken Studio noemt een aantal criteria waaraan een keuken moet voldoen wil hij anno 2000 in de smaak vallen. De werkbladen zullen hoger en dieper zijn dan voorheen. De keuken heeft veel grote en stevige laden. De dubbele spoelbak verliest terrein vanwege de populariteit van de vaatwasser. En er zal -afhankelijk van de beschikbare ruimte- veel gekozen worden voor "eilanden", aangebouwde hoeken of een losse provisiekast om voor voldoende bergruimte zorgen.

Wat de uiterlijke vorm betreft, zijn er enkele dingen die eruit springen. Enerzijds is dat de zucht naar het nostalgische en anderzijds de voorkeur voor keukens die eruitzien alsof ze voor een prestigieus restaurant bestemd zijn. In beide gevallen zijn er steeds meer mogelijkheden om alle onderdelen zo goed mogelijk te laten 'kloppen'.

Gietijzeren fornuis

Liefhebbers van een landhuiskeuken kunnen zich een kopie van een ouderwets groot gietijzeren fornuis aanschaffen en een diepe gootsteen van porselein of natuursteen uitkiezen, gecombineerd met een kraan die antiek lijkt maar splinternieuw is. Een dikbuikige koelkast met een jaren-'60-uitstraling is inmiddels ook -voorzien van een modern binnenwerk- op de markt. Bij zo'n inrichting horen eigenlijk massief houten deurtjes, liefst met panelen. Wie de juiste niet kan vinden, kan ze laten maken. Een aantal zaken heeft zich gespecialiseerd in het maken van dergelijke keukens, geheel op maat en afgestemd op de stijl van het huis. Uiteraard moet voor al die nostalgie betaald worden. Zo'n ouderwets fornuis alleen al zit qua prijs royaal boven de 10.000 gulden.

De nieuwste snufjes op kookgebied zijn meer iets voor koks die warmlopen voor zeer klinisch ogende keukens die qua ontwerp sterk tegen horecakeukens aanleunen. Veel roestvrijstaal en glas, strakke lijnen en liefst veel apparaten, dat zijn de opvallende eigenschappen van deze keukens. Een fornuis met zes pitten, een kraan met een sensor die op handbeweging reageert, een in het aanrecht opgenomen aandrijving voor de keukenmachine of een ingebouwd koffiezetapparaat dat zelf de bonen maalt: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Misschien zit er ook al wel een stoomoven ingebouwd. Dergelijke apparaten worden in de horeca al veel gebruikt, maar zijn in huishoudens nog niet echt ingeburgerd. De werking is een beetje met de snelkookpan te vergelijken: gerechten worden door stoom en hoge druk veel sneller gaar dan normaal.

Keuken Studio meldt dat er alweer een volgende vernieuwing aan zit te komen: koken op lichtgolven. In 2000 zullen naar verluidt voor het eerst ovens en/of magnetrons op basis van dit principe op de markt komen.

Vrijstaand

Lange tijd was het bij het uitzoeken van een nieuwe keuken haast regel om alles zo veel mogelijk in te laten bouwen. Zo vanzelfsprekend is dat nu niet meer. Een aantal fabrikanten heeft zich op de ontwikkeling van vrijstaande keukenelementen gestort. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld een "kookeenheid" en een "spoeleenheid" die beide als een los meubel te plaatsen zijn. Uiteraard zal er voor de aan- en afvoer van water en de energievoorziening wel het een en ander geregeld moeten worden. Positieve punten aan zo'n flexibele opstelling zijn dat de keuken flexibeler kan worden ingedeeld en dat de losse onderdelen bij een verhuizing kunnen worden meegenomen.

Het is opvallend dat de apparaten die bestemd zijn voor vrijstaande plaatsing steeds omvangrijker worden. Fornuizen worden breder en hebben vaak minimaal 5 pitten. Koelkasten zijn zo hoog dat je voor het bovenste vak bijna een trapje nodig hebt. Kopieën van Amerikaanse koelreuzen spannen in alle opzichten de kroon: wat prijs, maar ook wat omvang betreft.

Keuken Studio is voor 7,95 in de boekhandel verkrijgbaar, Welke Keukens ligt daar voor 9,25.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.