+ Meer informatie

In een potlood zit geen lood (meer)

2 minuten leestijd

De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten al kleine schijfjes van lood, waarmee ze lijnen trokken op vellen papyrus, voordat deze beschreven werden met penseel en inkt. In de 14e eeuw gebruikten Europese kunstenaars staafjes lood, zink of zilver om tekeningen te maken. In 1564 werd in Noord-Engeland grafiet ontdekt. Lood als schrijfmateriaal verdween daarna al snel. Grafiet is een vorm van zuivere koolstof. Als het tegen papier wordt gedrukt schilferen er dunne laagjes af, die een spoor achterlaten. Hoe meer grafiet er in een potlood zit, hoe zachter het is. Hoe meer klei, hoe harder. HB = hard-black: normaalpotlood; B en BB = zachter en zwarter; H1 tot H10 = hard tot zeer hard.

De houten huls van een potlood moet gemaakt worden van zacht materiaal, om het potlood te kunnen slijpen. Het beste hout hiervoor is cederhout van 150 tot 200 jaar oud.

Deze Niek? Nee, die is nog maar 149 jaar.

Zo, nog één lijntje. De laatste loodjes, Niek.

Zo worden potloden gemaakt (in werkelijkheid machinaal).

Eerst mengen we grafiet met water en klei. Dan staafjes persen ... op potloodlengte afsnijden en bakken bij 1200 graden C.

Nu eerst plankjes zagen ter lengte van een potlood. Na het snijden van de groeven kunnen de stiften erin. Wanneerd de andere helft er op zit wordt het potlood in de juiste vorm gefreesd.
Stiften voor kleurpotloden bevatten geen grafiet, maar klei, was en een kleurstof.

                              ------------------------------

"Hoe werkt dat?" is een prachtig boek

Het potlood is een van de vele honderden onderwerpen die worden behandeld in het dikke boek "Hoe werkt dat". Dit boek is zo interessant dat je het steeds weer pakt. Om te bladeren, te kijken en te lezen. Er staan meer dan duizend foto's en tekeningen in.

Hoe bouwden ze piramides? Hoe krijgen ze gestreepte tandpasta in de tube? Hoe voorspellen ze een aardbeving? Hoe maken ze glas? Hoe meet je de hoogte van een berg? Hoe werken radar, telefoon, kwartshorloge, spuitbus, naaimachine, helikopter en kopieermachine?

Wetenschap, techniek, het menselijk lichaam, eten en drinken, geschiedenis, bouwen en afbreken, slimme ideeën; het komt allemaal aan bod in dit boek van uitg. Reader's Digest. Het kost ƒ 84,90 en is te koop bij de boekhandel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.