+ Meer informatie

Al 500 vaten „opgelepeld" in de Yolgermeerpolder

Kosten 3000 gulden per dag exclusief opslag

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — In de door gif ernstig vervuilde Volgermeerpolder in Broek in Waterland nabij Amsterdam zijn tot nu toe 500 vaten gif of restanten daarvan, „opgele> peld". Er zullen in totaal zo'n 800 aan de oppervlakte zichtbare vaten worden verwijderd. Er blijven dan naar schatting nog ruim 9.000 vaten over.

Van een verslaggever)

De vuilnisbelt in de Volgermeerpolder is tot voor kort gebruikt als storttlaats van de gemeente Amsterdam, n de jaren zestig zijn enorme aantallen vaten met giftige afvalstoffen op deze uitgestrekte belt gedumpt door chemische fabrieken. Waarschijnlijk is een groot deel afkomstig van een inmiddels niet meer hestaande afdeling van Philips Duphar in Amsterdam. Begin dit jaar is ondermeer onder druk van een burgercomité uit Broek in Waterland besloten de zichtbare vaten te verwijderen. Deze schoonmaakactie, waarbij de vaten met behulp van een lepelvormige kraan worden opgepakt, m grote vellen plastic gedeponeerd en in containers op de belt opgeslagen, is zes weken geleden van start gegaan. De actie, die wordt uitgevoerd door de Amsterdamse firma L. Korting BV., kost ongeveer 3.000 gulden per dag, exclusief de kosten van het opslaan en het materiaal. De plastic vellen, die door de zeilmakerij van dezelfde firma worden geleverd, kosten 200 gulden per stuk.

Sluisje

Ten behoeve van de waterhuishouding van de belt is het sluisje, dat de vaarten van de waterrijke Volgermeerpolder met het buitengebied verbindt, afgesloten met een damwand. Daardoor kan geen giftig slib ontenappen. Volgens de heer H. G. de Groot, hoofd van de sleep- en baggerdienst van de gemeente Amsterdam, zullen de opgelepelde vaten voorlopig een jaar op de belt in daarvoor geplaatste zeecontainers worden opgeslagen.

Onder leidmg van de provincie Noord-Holland ingestelde werkgroep zal zich beraden over een definitieve oplossing voor het gif, dat onverwerk

Begin februari is de gemeente Amsterdam gestopt met de aanvoer van huisvuil naar de stortplaats. Een groot deel van dit afval wordt nu voor 100 gulden per ton verbrand bij de AVR in Rijnmond. In de Amsterdamse gemeenteraad heeft dat al geleid tot hoog oplaaiende discussies, omdat verwerking in Amsterdam slecht 44 gulden per ton kost. De capaciteit van de Amsterdamse vuilverwerking is echter niet toereikend. Daardoor zullen de komende jaren de reinigingsrechten fors toenemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.