+ Meer informatie

Vijf jaar cel geëist voor miljoenenrovers

Bankovervallers in Den Haag

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De officier van justitie bij de rechtbank in Den Haag, mr. H. J. den Os, heeft dinsdag tegen de 31-jarige M. de V. uit Leidschendam wegens zijn betrokkenheid bij een miljoenenbankroof vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Hij zou vorig jaar samen met anderen hebben ingebroken bij de Rabobank in Den Haag. Daarbij werd voor 11,5 miljoen aan spaarbrieven buit gemaakt.

De eveneens 31-jarige A. van der N. uit Den Haag hoorde wegens heling anderhalf jaar tegen zich eisen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan het verhandelen van een deel van de waardel^ewijzen. brieven en een bedrag van ongeveer 38.000 gulden uit de brandkast gestolen. In verband met deze zaak zijn inmiddels vijf verdachten aangehouden. Van de ruim elf miljoen aan waardepapieren is nog ongeveer drie miljoen zoek.

De officier beschouwt de Leidschendammer als een van de twee inbrekers. Deze ontkent echter ten stelligste. Hij zegt alleen zijdelings bij het verhandelen betrokken te zijn geweest. Volgens mr. Den Os verschaften de daders zich twee maal toegang tot de bank. De eerste keer voor het stelen van de spaarbewijzen. De tweede maal om te proberen de kluis open te branden. Dit is niet gelukt.

De gestolen papieren waren goed verhandelbaar, aldus de officier. Hij meent dat de zaak aan het licht is gekomen omdat er te veel mensen aan te pas moesten komen om de gestolen waar te verhandelen.

De raadsman van De V., mr. Warris, stelde dat de beschuldigingen op onvoldoende bewijs steunen.

Heling

De andere verdachte die dinsdag terecht stond kreeg voor 3,5 miljoen van de papieren in handen. Daarvan liet hij voor twee miljoen achter in een kluis op het Centraal Station in Den Haag. Hij belde de politie om dit te melden. De resterende spaarbrieven ter waarde van 1,5 miljoen kon hij voor drie ton verkopen. Toen hij naar het Holiday Inn-Hotel in Leiden reed, waar de transactie zou plaatsvinden, werd hij gearresteerd.

Van der N 's raadsman, mr. Doedens achtte heling niet bewezen maar sprak van verduistering.

De rechtbank dóet op 28 april uitspraak. Op 19 mei staan de drie overige verdachten in deze zaak terecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.