+ Meer informatie

Aartsbisschop van Praag bekritiseert ondergrondse kerk

1 minuut leestijd

PRAAG (Kathpress) - De ondergrondse kerk tijdens het communistische regime in Tsjechoslowakije is volgens de nieuwe aartsbisschop van Praag, Miroslav VIk, opgericht door enkele „een beetje verdwaasde personen" die een verkeerd beeld hadden van de situatie in hun land.

„Zij hebben gedacht dat de communisten in korte tijd alle priesters zouden onthoofden en zetten daarom een alternatieve kerkelijke structuur op om de kerk te doen overleven", aldus Vlk in een vraaggesprek met de Oostenrijkse krant "Die Presse". De Rooms-Katholieke Kerk zit nu met de brokken, want ondergronds werden in strijd met de leer van de kerk ook enkele vrouwen en gehuwde mannen tot priester gewijd.

Vlk, die in maart werd benoemd tot opvolger van de hoogbejaarde kardinaal Frantisek Tomasek, verwijt de ondergrondse kerk dat zij buiten het Vaticaan om zelf bisschoppen en priesters wijdde en zo een „parallelle kerkstructuur" ontwikkelde. Het Vaticaan onderzoekt nu de geldigheid van de ondergrondse priesterwijdingen. Er wordt over gedacht de gehuwde priesters te laten overgaan naar de Grieks-Katholieke Kerk, die in Slowakije 300.000 leden telt en niet het verplichte priestercelibaat kent. De bisschop van deze met Rome verbonden kerk, Jan Hirka, voelt daar echter niets voor. Hij heeft geen behoefte aan priesters die wat hun mentaliteit betreft geen „kinderen" van zijn kerk zijn. Voor vrouwelijke priesters is ook in Hirka's kerk geen plaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.