+ Meer informatie

VS verwachten hulp inzake Rhodesië

Ontmoeting Vorster-Kissinger

2 minuten leestijd

KAAPSTAD — Premier Vorster van Zuid Afrika en de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Henry Kissinger zuilen elkaar zoals wij gisteren reeds bericht hebben later deze maand in West Duitsland ontmoeten, aldus heeft de Zuid Afrikaanse minister van Buitenlandse zaken Hiigard Muller vrijdag in Kaapstad bevestigd

Muller noemde als data 23 en 24 juni. Waar precies de besprekingen tussen Vorster en Kissinger zullen plaatsvinden heeft Muller niet gezegd. Er is ook geen agenda voor de besprekingen bekend gemaakt. Ongetwijfeld zal daarbij echter centraal staan de in intensiteit toenemende burgerstrijd tussen Zwarte Nationalisten in Rhodesië en de blanke minderheid in dat land. Men verwacht dat Vorster en Kissinger ook voorbereidingen zullen treffen voor een ontmoeting van Vorster met president Ford.

Sovjet Unie

Verder zullen ongetwijfeld de situatie in Zuid West Afrika en de Zuid Afrikaanse en Amerikaanse bezorgdheid over de toenemende invloed van de Sovjet Unie in Afrika besproken worden. De besprekingen tussen Vorster en Kissinger worden in Zuid Afrika gezien als een belangrijke doorbraak voor de Zuid Afrikaanse regering die uit haar internationale isolement probeert los te komen.

In Rhodesië verwacht men dat Kissinger druk zal uitoefenen op Zuid Afrika, opdat dit land op zijn beurt de blanke minderheidsregering van lan Smith in Rhodesië ertoe zal weten te brengen een snelle regeling tot stand te brengen met de zwarte Rhodesische nationalisten.

De Rhodesische economie is volledig afhankelijk van Zuid Afrika dat de enige open verbinding vormt met de buitenwereld die Rhodesië is overgebleven nadat de buurlanden Zambia en Mozambique hun grenzen met Rhodesië hebben gesloten. De regering Smith voert momenteel haar militaire acties tegen de nationalistische guerrillastrijders op in de hoop daardoor een betere positie te krijgen voor toekomstige onderhandelingen.

Zowel Zuid Afrika en Rhodesië hebben scherpe kritiek- laten horen toen Kissinger eerder dit jaar tijdens een uitgebreid bezoek aan Afrika hun landen oversloeg en alleen door zwarte meerderheidsregeringen bestuurde landen bezocht.

Ford

Tijdens zijn bezoek heeft Kissinger wel de mogelijkheid van besprekingen met Vorster genoemd. Ford heeft verleden maand gezegd dat hij met Vorster wilde bijeenkomen „indien dat nuttig zou blijken".

In zijn „grote" rede in Loesaka heeft Kissinger verklaard dat de Verenigde Staten absoluut gekant zijn tegen de regering Smith. Hij voegde daaraan toe dat Zuid Afrika niet „onbehulpzaam" was bij het uitoefenen van druk op Smith. Ook veel zwarte Afrikaanse landen zijn van mening dat alleen door inschakeling van Zuid Afrika een vreedzame oplossing voor het Rhodesische vraagstuk kan worden gevonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.