Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Groente:  iedere dag anders

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Groente: iedere dag anders

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Wat zullen we nu weer eens eten?" Een verzuchting die eigenlijk niet nodig is. Er is zo veel variatie in soorten groente, dat het niet moeilijk is ieder dag een andere, lekkere en vooral gezonde maaltijd op tafel te zetten. Als u de groente combineert met een kaassaus, kunt u het vlees bij de maaltijd eventueel weglaten.

Gesmoorde Chinese kool
1 en driekwart Chinese kool
1 ui, 20 g margarine
zout, nootmuskaat
(beschuitkruim of paneermeel)
Maak de kool schoon, snijd hem klein en was hem. Laat de kool goed uitlekken. Snijd de schoongemaakte ui klein. Smelt de margarine en fruit hierin de ui glazig. Voeg de kool met weinig zout toe en schep hem door de margarine. Smoor de kool zachtjes in ongeveer 10 minuten gaar. Roer er desgewenst op het laatst beschuitkruim of paneermeel door en strooi er wat nootmuskaat over. Variaties: # Meng geraspte kaas door de gesmoorde kool. # Smoor een kleingesneden paprika mee. # Meng 1 eetlepel bakgember door de kool. # Breng de kool op smaak met wat ketjap, gebruik wat minder zout.

Ratatouille
2 paprika's, 1 aubergine 
Driekwart kg tomaten
1 kleine courgette of 1 komkommer
2 uien, zout
4eetl. (olijf)olie
tijm, peper, peterselie
evt. geraspte kaas
Maak de groenten schoon en was ze. Snijd de paprika's in reepjes en de tomaten, courgette of komkommer en aubergine in stukjes. Snijd de uien klein. Smoor de groenten met wat zout en tijm in de olie in ± 20 min. zachtjes gaar. Meng er op het laatst de fijngesneden peterselie door. Serveer de geraspte kaas er apart bij. Ratatouille smaakt heerlijk bij rijst, spaghetti en macaroni.

Broccoli
Een groente die vooral in Italië erg geliefd is. Het is familie van de bloemkool, maar heeft een eigen, zachte smaak.
1 kg broccoli
zout Was de broccoli in koud water en snijd een stuk van de stronk af. Kook de stronkjes in water met wat zout in 20 minuten gaar en voeg halverwege de kooktijd de roosjes toe. De groente is gaar als de stelen zacht, maar nog stevig aanvoelen. Variaties: # Bedek de gare broccoli met rouxsaus: smelt 25 g margarine en voeg 3 eetlepels bloem ineens toe. Warm dit goed door en blijf roeren. Giet er 1V4 dl melk bij en laat dit aan de kook komen. Roer goed tot een gladde saus ontstaat. Schenk er al roerend nog eens 1V4 dl melk bij en kook de saus enkele minuten zachtjes door. Maak de saus op smaak met zout en eventueel wat nootmuskaat. # Strooi een laagje geraspte kaas op de broccoli en laat die in een hete oven of onder de grill smelten.

Spitskool
1 kg spitskool, zout
15 g margarine
bloem of maizena
nootmuskaat
Maak de kool schoon, snijd hem klein en was hem. Zet de kool op met weinig kokend water en zout en kook hem in 10 a 15 minuten gaar. Schud de kool halverwege de kooktijd om. Voeg de margarine toe en bind het vocht met aangemengde bloem of maizena. Maak de kool op smaak met wat nootmuskaat. Variaties: 9 Fruit een ui in 2 eetlepels margarine en voeg de kleingesneden kool toe. # Smoor de groente gaar en maak hem op smaak met ketjap. # Dien de kool op in tomaten- of kaassaus (zie rouxsaus bij broccoli, roer 2 eetlepels tomatenpuree of 50 g geraspte kaas door de saus).

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 september 1987

Terdege | 64 Pagina's

Groente:  iedere dag anders

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 september 1987

Terdege | 64 Pagina's