+ Meer informatie

Toch twijfels over missie van Habib

FORMATORISCH DAGBLAD pagina 5 BUITENLAND Domper op optimisme inzake Libanon

3 minuten leestijd

JERUZALEM/DAMASCUS/WASHINGTON ti optimisme, dat Israël dinsdag ggereerde over een spoedig einde van het raketnconflict is woensdag verdwenen. Premier Begin n Israël zei 's avonds, dat niet duidelijk was of de merikaanse diplomatieke missie zou lukken.

lij deed dit na afloop van overleg met Amerikaanse gezant Philip Habib. shington zelf legde via een woordTder van buitenlandse zaken niet er dan een zeer voorzichtig optimisaan de dag. Het optimisme werd geiperd door de Syrische president As1. Deze verklaarde in Damascus, dat geen Amerikaanse voorstellen had vangen, maar alleen Israëlische ei., „die niet logisch zijn of normaal", gin zei daarop dat Assad de Amerimse voorstellen, waarop hij niet ing, wilde voorstellen als „Israëlische sn", wat „eenvoudigweg onwaar is", gin zei, dat Israël nog steeds het herUen van de status quo in Libanon i. Assad zei, dat de raketten die Syrië Libanon heeft geplaatst defensieve pens zijn die geen bedreiging voor aël vormen. Vashington zou het volgens hem met aël eens zijn, dat de status quo in Linon wordt hersteld, zoals deze gold Sr de plaatsing van de raketten en arbij volgens Begin in de afgelopen riode van ruim vijf jaar Israëlische egtuigen over de Bekaa-vallei vlo

Verklaring Fahd
Kroonprins Fahd van Saoedi-araheeft woensdag gezegd dat alle Arache landen met Syrië zouden mee;hten als het door Israël zou worden igevallen. Volgens Fahd, in een verring die werd verspreid door het Dedi-Arabische persbureau, doodt ïmier Menachem Begin van Israël •n Palestijnen omdat zij guerrilleros 1 maar omdat zij Palestijnen zijn. ,De Arabische landen kunnen niet staan dat deze uitroeiingsoorlog wgaat. Onze plicht als Arabische na5 eist snelle, praktische maatregelen het uitdijende zionistische gevaar 1 halt toe te roepen", zei hij. klaarblijkelijk verwijzende naar de -.ettencrisis in Libanon zei Fahd dat Saoedi-arabië geheel en al staat achter Syrië's „dappere positie" tegen Israël.

Goede relatie

Syrië draagt een zeer grote verantwoordelijkheid en heeft alle Arabische steun nodig, aldus de kroonprins en alle Arabische landen zullen met Syrië meevechten als het door Israël zou worden aangevallen. Fahd zei over de Saoedi-Arabisch-Amerikaanse betrekkingen dat zij voortreffelijk en hartelijk waren en alleen werden ontsierd door het Palestijnse vraagstuk.

„De regering van president Reagan kan een vooraanstaande rol spelen bij het maken van ;en einde aan de cyclus van dood en verwoesting in het Midden-Oosten", zo voegde hij eraan toe.

Groter verantwoordelijkheid voor de Palestijnen draagt echter volgens hem Groot-Brittannië, dat gedurende 30 jaar voor de volkenbond mandaatmogendheid voor Palestina is geweest. Premier Margaret Thatcher had bij haar bezoek aan Saoedi-Arabië in april, aldus Fahd, „op bemoedigende wijze begrip getoond" voor de Arabische zaak. Saoedi-Arabië verwacht concrete Britse stappen wanneer Groot-Brittannië het voorzitterschap heeft overgenomen van de ministerraad van de EG, die probeert een Europese vredesregeling voor het MiddenOosten te vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.