+ Meer informatie

Hoorn en Medemblik herleeft het verleden

3 minuten leestijd

Dank zij een groep enthousiaste liefhebbers kunt u — als toerist anno 1974 — tussen Hoorn en Medemblik weer opnieuw de sfeer proeven, waarvan uw g'rootouders en misschien ook uw ouders bij hun uitstapjes hebben genoten. Op het eenvoudig'e stationnetje aan de Koepoortsweg- in Hoorn, stoomt onder vrolijk g-efluit het rokend en stoomblazend locomotiefje binnen met z\jn sleep oude en deels historische rijtuig-en.

Het wordt een gemoedelijk ritje, waarbij de conducteur bij iedere overweg met zijn rode vlag in de weer is om het verlceer over de wegen te laten stoppen en waarbij oponthoud door schapen op de spoorbaan niet uitgesloten is. Maar wat geeft dat, het gaat allemaal erg gemoedelijk en niemand heeft haast. Onderweg kunt u genieten van een kopje koffie of een flesje fris of chocomel, terwijl een afwisselend landschap aan u voorbij treirt met pittoreske dorpjes, akkers en weilanden, boomgaarden en tuinderijen. Allerlei gedierte als schapen en koeien, maar ook hazen, zwanen, reigers en veel weidevogels trekken onderweg de aandacht. '

Na 70 minuten bereiken we het oude Zuiderzeestadje Medemblik met tegenover de weer in oude stijl in gebruik genomen stationswachtkamer de Zeedijk, van waaraf u bij helder weer in de verte de Friese kust kunt zien. Onderweg ziet u de medewerkers van de Stoomtram-Hoorn-Medemblik bezig op de machine en op de tram. Het zijn allen liefhebbers, die him vrije tijd besteden om u de gelegenheid te bieden weer eens ouderwets een xiitstapje met de stoomtram mee te maken. In de zomermaanden en tijdens het hoogseizoen worden dagelijks vele ritten gemaakt.

Om een trambedrijf — hoe bescheiden ook — te kimnen exploiteren, had men reizigers nodig, en deze reizigers hebben weer een dienstregeling no'dig. Van vorige jaren wist men voor welke dagen en uren er de meeste belangstelling is, en aan de hand daarvan heeft men een dienstregeling samengesteld. Dat was niet zo eenvoudig, want het enkelsporig traject van 20 km lang, beperkte de mogelijkheden aanzienlijk. Alleen in Zwaag, Wognum, Oostwoud en Opperdoes zijn wisselplaatsen. De vertrektijden uit Hoorn en Medemblik zijn dan VOORUIT ACHTERUIT STOP ook zo gekozen dat zij ongeveer gelijktijdig op de wisselplaatsen aankomen, waar u eventueel kunt overstappen om de terugreis te aanvaarden.

Neem de t\jd

Als reiziger met de stoomtram ziet u de wereld weer eens heel anders. We rijden met een gemoedelijk gangetje van zo'n 20 Op het simpele stationnetje aan de Koepoortsweg te Hoorn verdringen zich de tram reizigers om het verleden te laten herleven. km per uur. De kinderen zien onderweg allerlei gewassen, die ze thuis alleen uit de winkel kennen. Er zijn grote velden tarwe, kool en aardappelvelden. Bij Opperdoes kunt u zien hoe de landbouwprodukten met punters door de sloten naar de veiling worden gebracht en u kunt ook zieü hoe de aardappels nog met de hand wórden gerooid.

Al naar gelang de tijd van het jaar, kunt u de boeren met allerlei machines aan het werk zien en rondom u de frisse wijde ruimte van het mobie Westfriese landschap. De dierenwereld laat zich door de voorbij puffende tram niet storen en vertoont zich in alle glorie van witte wilde zwanen, driftig heen en weer zwemmende waterkippetjes en langs de kant van de sloot vissende reigers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.