Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Uitheems eten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Uitheems eten

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Nu veel mensen steeds verder weg op vakantie gaan, worden de receptenboeken daarbij aangepast. Bovendien zijn allerlei buitenissige zaken die je voor uitheemse gerechten nodig hebt ook in eigen land al verkrijgbaar. Soms zelfs gewoon in de supermarkt, al geldt dat lang niet alle in'' Eten rond de Middellandse Zee" genoemde ingrediënten. Hiernaast staan enkele tamelijk eenvoudige recepten uit het boek. Maar het kan allemaal nog veel moeilijker. Metkumquat, okra, druivebladeren, harissa en granaatappelpitten. De landen die aan bod komen zijn Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Israël, het MiddenOosten (Libanon, Syrië en Egypte) en Noord-Afrika. De recepten geven de bereiding puntsgewijs. Voorbereidingstijd en bereidingstijd staan aangeven. Van elk gerecht is een kleurenfoto opgenomen. "Eten rond de Middellandse Zee" door Norma Miller; uitg. Zomer & Keuning, Ede, 1989; paperback, 104 blz. ƒ 29,90,

Al zin in vakantie? Wat dacht u van de Middellandse Zee? Recepten voor vier personen.

Spanje
Tortilla Espanola: Spaanse omelet.
2 eetl. olie
1 grote Spaanse ui, gesnipperd
1 grote aardappel, in blokjes
Vz groene paprika, zonder zaad, in blokjes
V2 rode paprika, idem 4 losgeklopte eieren
zout en versgemalen peper
Verhit de olie in een grote koekepan en bak de ui en de aardappel 10 min. Laat de blokjes paprika 5 min. meebakken tot ze zacht zijn. Giet de losgeklopte eieren in de pan en laat ze stollen, op laag vuur. Schuif de tortilla voorzichtig op een bord of deksel, verhit een scheutje olie in de pan en bak de koek aan de onderkant goudbruin (of kleur hem onder de grill).

Israël
Blintzes, gevulde flensjes.
100 g bloem, mespunt zout
2 eieren, 2 eetl. olie, 500 g kwark
50 g gemengde noten, fijngehakt
50 g rozijnen, 3 eidooiers
1 eetl. suiker, 1 theel. vanille-essence
boter om in te bakken
poedersuiker
Zeef de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe er de eieren en 3 dl water in. Klop tot het een glad beslag is. Doe een scheutje olie in een kleine koekepan en giet er twee lepels beslag in. Verdeel het beslag over de bodem van de pan en bak er op laag vuur een flensje van. Bak ze tot de bovenkant "vast" is, maar niet gekleurd. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Mengde kwark, noten, rozijnen, eidooiers, suiker en vanille-essence in een kom door elkaar. Verdeel de vulling over het midden van de flensjes. Vouw de zijkanten naar binnen: maak er pakketjes van. Bak de gevulde flensjes aan beide kanten in de gesmolten boter goudbruin. Bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze warm.

Midden-Oosten
Ma-moul, koekjes (zestien stuks).
75 g gemengde noten, fijngehakt
2 theel. suiker, mespunt kaneel
2 eetl. rozenwater, 250 g bloem
100 g boter, 3 eetl. melk
poedersuiker
Roer noten, suiker en kaneel door elkaar. Roer er een klein scheutje rozenwater door. Doe de bloem en de boter in een beslagkom en maak er met de vingertoppen kruimeldeeg van. Kneed er het resterende rozenwater en zo veel melk door, dat het een zacht deeg wordt. Verdeel het in zestien porties en rol er ballefles van. Maak met een vinger in ieder balletje een hollefle, stop er wat van de vulling in en rol opnieuw tot een balletje. Zet de gevulde koekjes op een ingevette bakplaat en schuif die 20 min. in de voorverwarmde oven (170 °C). Bestrooi de koekjes als ze zijn afgekoeld met poedersuiker.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 mei 1990

Terdege | 72 Pagina's

Uitheems eten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 mei 1990

Terdege | 72 Pagina's