+ Meer informatie

„Saddam zat achter moord PLO-leiders"

Khalaf riep op tot terugtrekking uit Koeweit

2 minuten leestijd

CAIRO/TUNIS (AP) - De Iraakse leider, Saddam Hoessein, heeft tiet bevel gegeven voor de moord op Salah Khalaf, de rechterhand van PLG-leider Jasser Arafat. Khalaf was bij de dictator uit de gratie geraakt omdat hij het niet eens was met de steun die Saddam na zijn inval in Koeweit van de PLO heeft gekregen. Dat heeft de Egyptische regeringskrant Al-Gomhouria gisteren gemeld.

Khalaf, die ook bekend stond als Aboe lyad, werd maandag in Tunis vermoord door een lijfwacht van Hayel Abdel-Hamid, de veiligheidschef van de PLO. Ook Abdel-Hamid verloor bij de aanslag het leven, evenals een lijfwacht van Khalaf.

Volgens Al-Gomhouria heeft Khalaf een meningsverschil met Saddam Hoessein met de dood moeten bekopen. Khalaf zou bezwaar hebben gemaakt tegen de onwrikbare opstelling van Irak dat Koeweit de negentiende provincie van het land is, en dat ook persoonlijk aan Saddam hebben gezegd. In een gespek met Saddam en Arafat zou Khalaf zich hebben laten ontvallen dat het verstandiger zou zijn terug te trekken uit Koeweit en een „eervolle regeling" te accepteren.' Hierop zou de Iraakse leider in woede ontstoken zijn en besloten hebben Khalaf in Bagdad vast te houden. Slechts de tussenkomst van Arafat voorkwam dat dit gebeurde, aldus Al-Gomhouria, die geen bronnen noemde, maar zich normaal gesproken bij dergelijke berichten baseert op lekken binnen de Egyptische inlichtingendiensten .

Israël

Israël, dat door veel Palestijnen als de schuldige wordt aangewezen, heeft ontkend iets met de moord op Khalaf te maken te hebben. Volgens PLObronnen had de dader van de aanslag tot voor kort banden met de dissidente factie van terreurbrein Aboe Nidal. Fatah, de grootste PLO-factie, zei dat de dader een agent was die door „verraderlijke partijen" als lijfwacht van Abdel-Hamid was aangesteld.

Een geslagen Arafat ontving gisteren in een Palestijnse school in Tunis Arabische diplomaten, onder wie de ambassadeurs van Irak en SaoediArabië, die hun medeleven met het verlies van Khalaf kwamen betuigen. Fotografen werd door Tunesisch veiligheidspersoneel de toegang ontzegd. De PLÓ-leiding heeft dinsdag en gisteren overlegd over de huidige toestand, maar over de inhoud van dat beraad werd niets meegedeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.