+ Meer informatie

Rechter stelt Spaanse vissers in het gelijk

1 minuut leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Europese commissaris voor visserijzaken, de Spanjaard Manuel Marin, is „buitengewoon tevreden" over de uitspraak die het Europese Hof van justitie in Luxemburg gisteren heeft gedaan.

Dat hof maakte korte metten met de Britse Merchant Shipping Act van 1988, die eigenaars van vissersboten verbiedt in Britse wateren te opereren als ze geen Brits onderdaan zijn of niet hun domicilie hebben in Groot-Brittannië.

Marin zei dat het hof hiermee een uitspraak heeft gedaan die van fundamenteel belang is voor de toekomst van het Europese visserijbeleid. Dat tien jaar oude beleid komt volgend jaar op de helling. -^m^mmmi',

Nog voordat de Merchant Shipping Act in het Verenigd Koninkrijk van kracht werd, hadden 53 eigenaren van Spaanse visserschepen zich in Engeland laten inschrijven. Toch werd hun verboden om in Britse wateren te vissen. Een van de Spaanse reders nam dat niet en ging tegen het verbod in beroep bij het Europese Hof van Justitie.

Dat hof heeft hem gisteren gelijk gegeven. Niet uitgesloten lijkt dat de Spaanse vissers nu een aanzienlijke schadeloossteling bij de Britse regering kunnen deponeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.