+ Meer informatie

Benzine weer 3 cent duurder

Geen verhoging dieselaccijns

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het kabinet heeft besloten de benzineaccijns per 1 juni met drie cent te verhogen en af te zien van een verhoging van de dieselaccijns. Minister Van der Stee van Financiën heeft dit woensdag in een brief aan de Tweede kamer meegedeeld.

Het kabinet was van plan per 1 juli de bezineaccijns met zes cent en de accijns op dieselolie met vijf cent te verhogen. De opbrengst hiervan in 1981 werd geschat op 250 miljoen gulden. Dit voornemen van het kabinet stuitte op bezwaren van de meerderheid van de Tweede kamer. De Tweede kamer wenste een dergelijke ingrijpende verhoging van de accijnzen niet met het oog op de economische situatie in de betreffende bedrijfstakken. Gezien deze wens van de Tweede kamer heeft het kabinet besloten zijn voorstel ingrijpend te wijzigen.

De opbrengst van de verhoging van de benzineaccijns, die per 1 juli ingaat, bedraagt in 1981 75 miljoen gulden. Om de verhouding tussen de fiscale behandeling van het benzine- en dieselverbruik niet te verstoren zal, nu de verhoging van de dieselaccijns achterwege blijft, de motorrijtuigenbelasting van personenauto's met dieselmotor worden aangepast. Dat levert dit jaar ongeveer tien miljoen gulden op.

Voorts wil het kabinet een extra toeslag invoeren op de motorrijtuigenbelasting voor LPG-verbruikende auto's.

Dit moet in 1981 naar schatting 25 miljoen gulden opbrengen. Voor de invoering van deze wijzigingen van motorrijtuigenbelasting per 1 september a.s. zal zo spoedig mogelijk een wetsontwerp worden ingediend.

Met de maatregelen, waartoe het kabinet nu heeft besloten, wordt na 1981 een structurele dekking bereikt voor de financiering van de extra werkgelegenheidsmaatregelen. Voor 1981 komt het kabinet echter 115 miljoen gulden tekort. Dit tekort zal niet worden gedekt door een verhoging van de belastingen.

Als gevolg van de loonmaatregel treedt in 1981 ten opzichte van eerdere ramingen een verbetering op van de exploitatieresultaten van de staatsbedrijven.

Besloten is om met deze eenmalige besparing het tekort van 115 miljoen gulden in de financiering van het extra werkgelegenheidsprogramma 1981 te dekken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.