+ Meer informatie

Volvo Car zal nieuwe auto's blijven maken

Werkgroepen werken afspraken nader uit

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse personenautofabriek Volvo Car zal zich bezig blijven houden met ontwikkeling en produktie van nieuwe modellen en dus niet verworden tot een assemblagefabriek.

Deze afspraak is gemaakt tijdens het zogeheten presidentenoverleg over de toekomst van Volvo Car, dat de afgelopen dagen heeft plaatsgevonden, en zal worden bekrachtigd in een akkoord. Dit akkoord komt dan naast een aandeelhoudersovereenkomst, die er krachtens een eerdere intentieverklaring moet komen.

De topmannen Jeansson van de personenautodivisies van het Zweedse autoconcem Volvo, Nakamura van het Japanse Mitsubishi-concern en Deleye van het Nederlandse Volvo Car en hoge ambtenaren van het ministerie van economische zaken hebben dit afgesproken. De afspraken worden verder uitgewerkt door drie werkgroepen, die moeten zorgen voor een juridisch sluitende formulering.

De Nederlandse staat zal het belang in Volvo Car verminderen van 70 procent tot een derde. Volvo (dat nu een belang heeft van 30 procent) en Mitsubishi krijgen beide eveneens een belang van een derde. In 1998 zou de Staat ook de resterende aandelen kunnen verkopen.

Volvo Car is nu een structuurvennootschap, waardoor veel macht is geconcentreerd bij de raad van commissarissen, die nu nog bestaat uit twee Zweden en vijf Nederlanders. Volvo Car en de vakbonden willen dat de Nederlandse inbreng in de zeggenschap over de fabriek ook in de toekomst gewaarborgd is. Een werkgroep zal deze problematiek verder uitwerken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.