+ Meer informatie

Stroom in 19S2 tien procent duurder

Direkteur engergiemij. Gelderland:

2 minuten leestijd

ARNHEM — Het is volgens de Provinciale Gelderse Energiemaatschappij (PGEM) misschien noodzakelijk de tarieven in 1982 met nogmeer dan 10 procent te verhogen. Over die prijsverhoging zal de PGEM binnenkort het ministerie van Economische Zaken benaderen.

• Bij de presentatie van het jaarver4ag over 1980 maakte de PGEM beItend dat zij dit jaar nog rekent op een Aijging van 3,8 procent van het elektriciteitsverbruik. De eerste drie van dit jaar lag het verbruik daar echter al ^n procent onder. Zodoende kan het mogelijk zijn dat de tarieven met meer dan tien procent verhoogd moeten Worden. „Dan zouden in één klap alle Verliezen zijn ingehaald", aldus adjiinct-directeur G. van Ulsen. ? Directeur J. Cuypers verklaarde dinsdag dat de weerstand tegen de jirijsverhoging zich nog niet georganiseerd heeft, zoals bij sommige gasbedrijven. Cuypers: „Het aantal wanbetklingen neemt niet toe. Wat afsluiten Betreft, voeren wij een zeer terughoudend beleid." ; Ondanks de sombere berichten zet de PGEM een nieuwe energiebesparingsactie op touw. Op grote schaal worden stickers, meterkaarten en [josters verspreid. Directeur Cuypers verwacht dat dit soort acties hun effecten niet zullen missen. „Het is een maatschappelijk belang, waar we aan mee willen doen, ondanlcs de financiële problemen", aldus Cuypers. kan zowel op kolen als op olie gestookt worden. Directeur Van Ulsen maakte woensdag bekend dat de centrale maandelijks twintig miljoen gulden goedkoper werkt als zij geheel op ko en gestookt wordt.

De kolen worden door de PGEM vooral uit de Verenigde Staten, Polen en Australië geïmporteerd. Over de kolenaanvoer is de PGEM niet zo optimistisch. In de Verenigde Staten komen grote voorraden nog met geëxploiteerde kolenvoorraden voor. De infrastructuur en de haveninstallaties in de VS zijn echter niet berekend op een pt)te export. Schepen die in Amerika kolen willen laden moeten soms twee maanden wachten.

Stadsverwarming

Nieuwe activiteiten van de PGEM in de toekomst zullen vooral op het terrein van vliegasverwerking en stadsverwarming liggen. Van belang voor de PGEM is het binnenkort vast te stellen energiebeleid van de provincie. De PGEM denkt in de toekomst een verdere samenwerking met andere nutsbedrijven door te voeren.

De PGEM streeft ernaar de werkgelegenheid van de ongeveer 2800 werknemers te waarborgen. Uit het oogpunt van werkgelegenheid is vooral stadsverwarming belangrijk. Dat kan de teruglopende arbeid in de directe elektriciteitsopwekking compenseren. Het stadsverwarmingsproject in Almere loopt hard volgens de PGEM. De maatschappij heeft projecten in Lelystad en voor midden-Gelderland in studie. De economische voordelen van stadsvernieuwing komen pas na ongeveer 15 jaar boven water.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.