+ Meer informatie

Niet de natuurliefliebbers maar de anti-militaristeii laten hun protesten horen

2 minuten leestijd

Graag zou ik willen reageren op een brief van een lezer, uit de krant van 6 maart, over de kwestie Lauwersmeer.

De plannen om van een gedeelte van het Lauwersmeergebied een militair oefenterrein te maken, zijn ontstaan uit ruimtegebrek. In Nederland hebben we niet zoveel ruimte, daarom is het altijd moeilijk een j.uiste afweging ,te maken over de belangen die een bepaald gebied heeft. Dit gebied is uitzonderlijk mooi, ik beii er zelf vaak geweest.

Nu is het altijd moeilijk een juist afgewogen plan óp te stellen en daarbij geen belang te vergeten.

Defensie heeft te weinig terreinen in Nederland ter beschikking, als ons leger niet genoeg ruimte heeft om te oefenen heeft dat ook consequenties op langere termijn voor de veiligheid van Nederland.

Het lijkt mij niet eerlijk een ander land, bijvoorbeeld Duitsland, met dit probleem op te schepen.

Overschat

De problemen van miheuvervuiling en lawaaioverlast worden volgens mij erg overschat. Als beroepsmilitair ben ik bijna een jaar lang gelegerd geweest op het Artillerie Schietkamp, in 't Harde. Daar worden veel schietseries gehouden en ondanks dat is hqt een van de plaatsen op de Veluwe waar het nieeste wild voorkomt.

Regelmatig worden er grote groepen wilde zwijnen gezien, reeën en ga zo maar door, niet in de omgeving maar op het kamp.

Wat de vervuiling betreft, we hebben als militairen de opdracht om na elke oefening de terreinen grondig schoon te maken, en daar wordt strikt de hand aan gehouden. Als je de terreinen waar ook de toeristen kunnen komen schoonmaakt verbaast het je telkens weer hoe ontzaglijk groot de hoeveelheid vuil is die je van de toeristen opruimt.

Tenslotte er zijn regelmatig protesten van mensen die in de eerste plaats niet het milieu belangrijk vinden, maar die het belangrijk vinden dat het defensieapparaat opgeheven gaat worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.