+ Meer informatie

Maassluis in verweer tegen geringe sanering

Grond wordt niet diep genoeg afgegraven

3 minuten leestijd

MAASSLUIS — De bewonerscommissie van de Steendijkpolder in Maassluis is onlangs een Arob-procedure bij de Raad van State gestart. De inwoners van de grootste bewoonde gifwijk van Nederland zijn verontwaardigd over de magere saneringsvoorstellen van minister Nijpels. Zij willen dat er meer vervuilde grond wordt afgegraven.

De wijk Steendijkpolder werd in de jaren zeventig en tachtig gebouwd op ernstig verontreinigd havenslib en een oude vuilstortplaats. Met dat het laatste huis werd opgeleverd, was op andere plaatsen in de wijk al alarm geslagen over bodemverontreiniging.
   De tijd dat de gemeente de feiten niet onder ogen wilde zien en de bewonerscommissie „oproerkraaiers" 'noemde, is voorbij. Maassluis staat  nu pal achter de inwoners van de Steendijkpolder en vindt dat de minisanering van Nijpels weggegooid geld is. 
   De minister wil slechts 70 centimeter van de vervuilde grond van tuinen en snippergroen afgraven. Hierop moet dan een schone laag aarde worden gebracht. De provincie, de gemeente en de bewonerscommissie houden echter vast aan het afgraven tot een diepte van 1,30 tot 1,75 meter.
   De voorzitter van de bewonersorganisatie, H. Woudstra, noemt het „zotheid" om slechts 70 centimeter af te graven. „Toen de mensen hier kwamen wonen, hebben zij hun tuinen zelf aangelegd en opgehoogd. Met de grond die er nu af moet, is juist niets aan de hand". De bewoners van de Steendijkpolder vinden het ook erg bezwaarlijk dat de giftige grond onder de straten blijft liggen. Bij werk aan riool en waterleidingen moet de gemeente telkens maatregelen nemen om contact met de vervuilde grond te voorkomen.

Spa-water

Voor de bewoners van de giftige Steendijkpolder verandert er na de sanering van minister Nijpels niets, vindt Woudstra. Zij moeten nu al elke morgen tien tot vijftien liter water uit de kraan laten doorstromen om er zeker van te zijn dat alle schadelijke stoffen die zich 's nachts hebben opgehoopt, zijn verdwenen. „Dit is geen levensgevaarlijke toestand, maar er zitten toch stoffen in het leidingwater die er niet in thuishoren". meent de voorzitter. „Dit is niet voor niets de wijk waar het meeste Spawater over de toonbank gaat". Zolang er nog schadelijke stoffen in de grond huizen, is het eten van groente uit eigen tuin ook af te raden.
   Het prijsverschil tussen de plannen van Nijpels en afgraven tot 1,75 meter is ruim 50 miljoen gulden. Maar volgens Woudstra verdient de dure oplossing zich vanzelf terug, omdat de wijk dan ten minste 100 jaar veilig is. Bij de minisanering zou dit slechts tien jaar zijn.

 Onderzoek

Woudstra zou liever zien dat de 50 miljoen gulden die hiervoor beschikbaar is, in research wordt gestopt. „Er zijn nu kleinschalige ontwikkelingen om verontreiniging om minder rigoureuze manieren aan te pakken. De Steendijkpolder zou dan als experiment hiervoor kunnen dienen. Deskundigen voorspellen dat hier goede mogelijkheden zijn. Dan zou de grond ook niet meer afgegraven hoeven te worden".
   Woudstra is niet erg optimistisch over de uitslag van de Arob-procedure, die nog twee jaar op zich kan laten wachten. „Er zitten bij de Raad van State weinig deskundigen op het gebied van de bodemverontreiniging. We kunnen alleen nog hopen dat politiek en publiek eindelijk worden wakker geschud".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.