+ Meer informatie

Koningin en prins praatten met paus

Eerste regerende Oranje in Vaticaan

2 minuten leestijd

ROME — Voor het eerst in de geschiedenis van het Oranjehuis heeft een Nederlandse vorstin de paus bezocht. Aan het eind van hun driedaags staatsbezoek aan Italië brachten koningin Beatrix en prins Claus gistermorgen een bezoek aan het Vaticaan, waar ze een privé-audiëntie hadden bij paus Johannes Paulus II.

Het gesprek onder zes ogen, dat in het Frans werd gevoerd, vond plaats in de privébibliotheek van de paus en duurde ongeveer veertig minuten. Over de inhoud van het onderhoud is niets bekendgemaakt.
De Koningin was in het zwart gekleed en onderwierp zich daarmee aan de regels van het Vaticaan: protestantse vorstinnen dienen zwart te dragen, rooms-katholieke koninginnen, zoals bijvoorbeeld destijds de Belgische koningin Fabiola, gaan in het wit. Prins Claus droeg een donkerblauw kostuum.
Het koninklijk paar overhandigde de paus een Rembrandtbijbel in twee delen. Het pauselijk geschenk aan koningin Beatrix bestond uit een eveneens tweedelig exemplaar van Dantes Divinia Commedia (goddelijke comedie). Verder kregen de koninklijke gasten en hun gevolg, onder wie minister Van den Broek van buitenlandse zaken de officiële penning van de paus, die jaarlijks wordt uitgegeven.
Bij het afscheid zei de paus in het Nederlands „Tot ziens". Hare Majesteit antwoordde hetzelfde. Daarna gingen koningin Beatrix en prins Claus naar de residentie van de Nederlandse ambassadeur bij het Vaticaan, jhr. Beelaerts van Blokland. Saillant detail is dat hij de eerste Nederlander is in die functie die is aangesloten bij de Hervormde Kerk.

Bezorgd
Minister Van den Broek had gistermorgen nog een gesprek met de heer Casaroli, kardinaal-staatssecretaris van het Vaticaan. De bewindsman legde hem uit hoe in Nederland de diverse standpunten liggen ten aanzien van het bezoek van de paus aan ons land in mei dit jaar. Casaroli liet weten bezorgd te zijn over de weerstanden die in Nederland leven tegen het pausbezoek.

Zie verder pag. 3: „Tot ziens", klonk het op het Vaticaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.