+ Meer informatie

Leren lampekapjes

2 minuten leestijd

Wij hebben een smeedijzeren lamp met kapjes van kalfsleer. Die kapjes heb ik tweemaal per jaar in de witte was gezet en nu worden ze vuil. Hoe kan ik die vette laag nu verwijderen? Het ijzer is voorts hier en daar wat roestig geworden en de leren veter waarmee de kapjes geregen zijn is ook stuk. Antwoord — Vaseline is een vetachtige stof en daar blijft gemakkelijk vuil op kleven. Veel mensen vetten de kapjes nooit in en dat gaat vele jaren goed als men er voorzichtig mee omgaat. Die vette laag kunt u afnemen met een doek, gedrenkt in spiritus of petroleum. Liever geen synthetisch wasmiddel daar dit het leer aantast. Het roest op het ijzer kunt u verwijderen met de-rust, dat in spuitbusjes met 150 gram te koop is bij drogisten en doehet-zelf-zaken. Als u roest verwijderd hebt moet u het metaal inderdaad wat invetten, anders is het zo wéér roestig. In plaats van een leren veter kunt u ook een nylon draad nemen om de kapjes weer te rijgen. Ook ijzergaren is geschikt maar misschien is dat te dun in verhouding tot de aanwezige gaatjes. Neem in ieder geval een donkere draad, zodat de golflijn van de draad goed te zien is. Die hoort er namelijk bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.