+ Meer informatie

Spaans huwelijk nietig verklaard

1 minuut leestijd

De r.k. (bisdommelijke) kerkelijke rechtbank te Huelva, Spanje, heeft een huwelijk voor nietig verklaard, omdat de vrouwelijke partner daarin later naar andere kerk dan de r.k. kerk is overgegaan en op haar dochter van 16 jaar aandrang had uitgeoefend haar in haar geloofsbeslissing te volgen.
Ds. José Cardona, die ook jurist is en secretaris van de gezamenlijke dienst voor juridische bijstand van de protestantse kerken in Spanje, heeft op 27 februari j.l. mededeling gedaan van deze uitspraak en gewezen op de mogelijke nadelige gevolgen hiervan, vooral omdat een dergelijk binnenkerkelijk vonnis in Spanje ook buiten de kerk wordt erkend.
Het vonnis brengt onzekerheid in een groot aantal kerkelijk gemengd gehuwde echtparen. De eventueel „schuldig" bevonden partner verliest de ouderlijke zeggenschap over de kinderen, het recht op financieel levensonderhoud (alimentatie) door de andere huwelijkspartner, het recht op eigen deel van het gemeenschappelijk bezit van het echtpaar enz. Kort gezegd: dit vonnis tot scheiding van het huwelijk raakt direct aan de godsdienstvrijheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.