+ Meer informatie

Oudere weduwe houdt hogere aww-uitkering

Grootste groep bHjft buiten nieuwe wet

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Weduwen en weduwnaars die op het moment van invoering van de nieuwe nabestaandenwet 60 Jaar of ouder zijn houden hun gunstiger uitkering op grond van de huidige aww. Wie jonger is dan 60 komt wel onmiddellijk in de nieuwe wet terecht. Bovendien zal de inkomensafhankelijke toeslag op de verlengde uitkering niet in één klap worden weggestreept tegen een eventueel inkomen.

Dit overgangsrecht in de nabestaapdenwetgeving heeft staatssecretaris Ter Veld van sociale zaken gisteren irt de Kamer bekendgemaakt tijdens een mondeling overleg over haar nota sociale zekerheid.

Kamerleden kregen sinds het bekend worden van de nieuwe algemene nabestaandenwet (anw) deze zomer vragen van verontruste weduwen en weduwnaars, die vreesden erop achteruit te gaan ten opzichte van dé aww. Door mensen boven de 60 niet onder de nieuwe wet te brengen, wordt de grootste groep weduwen en weduwnaars buiten schot gelaten. Het kabinet had ook kunnen kiezen voor een scheiding tussen oude en nieuwe gevallen, maar dat zou de uiteindelijke besparing (665 miljoen gulden in 1995; uiteindelijk bijna een miljard gulden) aanzienlijk hebben gedrukt.

Het wetsvoorstel voor een nieuwe nabestaandenwet ligt momenteel bij de Raad van State. Het overgangsrecht was nog niet geregeld. Het ligt in het voornemen de anw per 1 januari van het volgend jaar in te voeren. In de wet krijgen alle nabestaanden gedurende één jaar recht op een inkomensonafhankelijke uitkering van 90 procent van het minimumloon (als ze kinderen onder de 18 hebben), respectievelijk 70 procent.

Daarna bestaat recht op een verlengde uitkering mits men kinderen onder de 18 heeft, arbeidsongeschikt is of ouder dan 50 jaar. De hoogte

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.